VVD


16-5-2009

Rutte: asielzoekers moeten kiezen: meedoen of retour!

VVD wil fundamentele herijking asielstelsel

De VVD kiest voor een helder asielbeleid. Dat wil zeggen: Nederland biedt alleen een veilige haven aan vluchtelingen die bescherming behoeven, niet aan gelukszoekers.

Mark Rutte zei dit gisteren in zijn speech tijdens de 126e Algemene Ledenvergadering van de VVD in Rosmalen.

Rutte: "Ons asielbeleid is een puinhoop. Een pardonregeling voor 27.500 buitenlanders die hier al jaren zijn, een beperkte terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en een asielinstroom die de pan uit rijst. Dat komt mede doordat dit Kabinet onhelder is, en daardoor onjuiste verwachtingen schept."

De VVD wil dat weer duidelijk wordt dat Nederland alleen een veilige haven aan vluchtelingen biedt die bescherming behoeven, niet aan gelukszoekers. Daartoe pleit de VVD voor een fundamentele herijking van het asielstelsel.

"Asielzoekers mogen wat mij betreft voortaan alleen permanent in Nederland blijven als ze ook daadwerkelijk voor Nederland en het Nederlanderschap kiezen. Doen ze dat niet, dan moeten ze terug zodra het land van herkomst veilig is.", aldus Rutte.

De VVD wil dat asielzoekers verplicht blijven het reguliere inburgeringstraject te doorlopen en hier binnen 5 jaar voor te slagen. "Maar wat mij betreft krijgt een asielzoeker voortaan na 5 jaar verblijf in Nederland niet langer een vergunning voor onbepaalde tijd. Tenzij de asielzoeker voor Nederland en het Nederlanderschap heeft gekozen. Zo niet, dan moet hij terug naar het land van herkomst. En als dat nog niet veilig is, dan krijgt hij opnieuw een vergunning voor bepaalde tijd (5 jaar), en kan hij terug als het land van herkomst wel veilig is.", aldus Rutte.

De speech is later vandaag op internet beschikbaar.