Ingezonden persbericht


Europese Verkiezingscampagne even populistisch als Grondwetcampagne

DWARS, GroenLinkse jongeren vinden de lijsttrekkersdebatten van een bedroevend niveau. "Deze Europese Verkiezingscampagne is net zo populistisch als de campagne rond het referendum over de Europese Grondwet", stelt Jesse Klaver, voorzitter van DWARS.

"Ik ben bij verschillende lijsttrekkersdebatten aanwezig geweest en het niveau van de door elkaar heen kakelende lijsttrekkers is echt bedroevend", zegt Jesse Klaver. Bovendien trappen politici in dezelfde val als bij de Grondwetcampagne in 2005. Voortdurend gaat het over de vraag of we een meer of minder invloedrijke EU willen, terwijl de debatten moeten gaan over de vraag hoe we de toekomst van Europa vorm gaan geven.

"Wat je ook stemt op 4 juni: De EU is er en de EU zal er blijven. Als je SP of PVV stemt zal het aantal maatregelen dat uit Brussel komt niet substantieel dalen. En als je GroenLinks stemt hebben we morgen niet opeens één Europese superstaat", aldus Klaver.

De stem van kiezers op de verkiezingen van 4 juni heeft dus niet veel invloed op meer of minder Europa, maar wel op de kleur van de Europese Unie. Wil je het huidige grijze Europa van bureaucratische politici en kolencentrales behouden of wil je Europa groen kleuren met een nieuwe generatie politici en een duurzame economie? Dat is de echte keuze waar we voor staan en dat is wat volgens DWARS duidelijk moet worden in de lijsttrekkersdebatten. Klaver: "Voor mij is de keuze op 4 juni duidelijk, maar ik vrees dat als de debatten op deze voet doorgaan, dit voor veel kiezers niet het geval zal zijn". ----------------
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht