NOVA

16 mei 09 - Door Tom Kleijn en Joris Hentenaar

Nederlandse militairen leveren in de Afghaanse provincie Uruzgan strijd met de Taliban. Veel Talibanstrijders komen uit Afghanistan, maar nog meer uit Pakistan.

De Taliban komen via zogenaamde infiltratieroutes op allerlei manieren de grens met Afghanistan over: wegen, bergpaden, of drooggevallen rivierbeddingen.

Tom Kleijn op een Amerikaanse observatiepost in de bergen op de grens met Pakistan

NOVA in Talibangebied
NOVA-verslaggever Tom Kleijn en cameraman Joris Hentenaar gingen mee met een Amerikaanse eenheid in het grensgebied met Pakistan. Ze volgden de militairen op de drie manieren waarop de NAVO-troepen de stroom Talibanstrijders proberen te stoppen: via observatieposten, met patrouilles te voet en tijdens een van de vele Amerikaanse konvooien door het gebied. Maar vechten tegen de Taliban blijkt vooral een gevecht tegen een onzichtbare vijand.

Strategie
Deze week heeft president Barack Obama de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan vervangen en de strategie veranderd: de Amerikanen onder NAVO-vlag zullen naast het vechten tegen de Taliban steeds meer nadruk gaan leggen op het opleiden van het Afghaanse leger en politie en het bouwen van vertrouwen met de bevolking. Daarom zullen in de komende maanden 21.000 extra Amerikaanse militairen naar Afghanistan gestuurd worden.

Presentatie: Clairy Polak

(Onderwerpen onder voorbehoud)
NOVA Politiek: Europa in economische crisis
Ik ga vanavond niet kijken naar het Songfestival omdat de politie een homo-demonstratie heeft neergeslagen. OP TV
NOVA / Den Haag Vandaag
Nederland 2
Ma t/m do: 22.15-22.45
Vrijdag: 22.15-22.55
Zaterdag: 22.10-22.30
Herhaling na middernacht
http://www.novatv.nl