Gemeente Kampen



Koninklijke onderscheiding voor de heer J.Q. Zwart

16 mei 2009
Op vrijdag 15 mei reikte burgemeester L.B. Kobes van de gemeente Wierden een Koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, uit aan de heer J.Q. Zwart uit Kampen. Dit deed hij tijdens het jubileumconcert ter gelegenheid van het 25-jarig dirigentschap van de heer Zwart, dat in de Nederlands Hervormde Dorpskerk te Wierden gehouden werd.

Dit jaar viert Jan Quintus Zwart zijn 25-jarig jubileum als dirigent. Naast het `Hardenbergs Christelijk Mannenkoor', het `Zaans Interkerkelijk Mannenkoor', `Het Holland-koor', en de Christelijk Gemengde Zangvereniging `Looft den Heer', is hij ook dirigent van het Christelijk regionaal koor `Voices' en het jongerenkoor `Praise the Lord' te Notter. Daarnaast is hij artistiek leider van `Catharina's Choir & Orchestra' te Harderwijk.

Jan Quintus Zwart ontving zijn eerste lessen van zijn vader Willem Hendrik Zwart en later van de Kamper pianopedagoge Corrie Nijkamp. Vervolgens volgde hij orgel-, piano- en theorielessen aan de Kamper Muziekschool bij Henk Sleurink en Henk Bos. Aan de Muziekpedagogische Academie volgde hij directielessen bij Piebe Bakker en Marcus Veenstra. In eerste instantie was hij werkzaam als opnametechnicus en producer bij platenmaatschappij Mirasound vervolgens bij Dureco en Strengholt. Tegenwoordig is hij onafhankelijk producent voor CD en DVD producties, onder de naam JQZ Muziekproducties.

In 1984 werd hij dirigent van zijn eerste koor, de Christelijk Gemengde Zangvereniging `Looft den Heer' te Notter, waar hij nog steeds dirigent van is. Binnen korte tijd volgden diverse andere koren en werd hij `ontdekt' door de radio- en tv-producer Jan de Haan van de EO. Er volgden ontelbare radio- en televisieopnamen voor deze omroep voor programma's zoals:`Samen Zingen met Arie Pronk', de `Zomeravond Zangvierdaagse', `Nederland Zingt' (radio en tv), `Laat ons de Rustdag wijden', de EO-Jongerendag, de EO-Familiedag, de EO-Fruitmanddag en de EO-Nederland Zingt-dag. Ook maakte hij programma's voor de NCRV en was hij één van de hoofdpersonen in de NPS documentaire over koorzang in Nederland. In 1993 werd hij dirigent van `Het Holland-koor' en maakte hij voor de EO diverse opnamen met dit koor in Israël. Hij reisde voor Nederland Zingt naar Duitsland, Tsjechië, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland, Frankrijk en Denemarken. Met zijn koren reisde hij naar Zuid-Afrika, Israël, Roemenië, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Noorwegen, Schotland, Polen, Canada en de USA. Met het gelegenheidskoor "The Dutch Concert Chorale" trad hij op in de beroemde "Crystal Cathedral" van de Amerikaanse televisiedominee Robert H. Schuller en met het DUTCH FESTIVAL CHOIR trad hij op in Coventery en Bern. Jan Quintus Zwart trad ondermeer op voor de Nederlandse Koninklijke familie, de (voormalig) Sovjet president Michail Gorbatsjov, de Amerikaanse tv-dominee Robert H. Schuller, de Israelische president Ehud Olmert, de burgemeester van Jeruzalem Teddy Kollak en vele anderen.

De heer Zwart is een gedreven en gepassioneerd dirigent, die zijn koorleden motiveert, enthousiasmeert en tot soms ongekende prestaties brengt. Onder zijn leiding groeide het ledenaantal van de diverse koren sterk en werden er diverse CD's opgenomen. Ook bevordert hij de samenwerking tussen de koren, die elkaar regelmatig medewerking verlenen bij diverse optredens. Met zijn vele optredens in het buitenland, kan de heer Zwart worden bestempeld als een ambassadeur van de Nederlandse koormuziek.
Daarnaast zet hij zich in voor het behoud van het eenvoudig geestelijk lied. In 2004 heeft de heer Zwart meegewerkt aan een herziene uitgave van de Zangbundel van Johannes de Heer.

Voor zijn inzet voor de Nederlandse koormuziek wordt de heer Zwart beloond met een Koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |