Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T | |

IJmuiden, 16 MEI 2009 - DEEL 1

Vandaag grootscheepse evacuatieoefening van DFDS-cruiseferry Cruiseferry vertrokken voor 'rampreis'

Enkele minuten geleden is de DFDS-cruiseferry King of Scandinavia vertrokken uit de haven van IJmuiden voor een tocht die zal eindigen in een 'ramp'. Deze in scene gezette noodsituatie (brand aan boord) zal begin van de middag resulteren in het evacueren van ruim 500 passagiers door in totaal zeven reddingboten en vier helikopters. Het is voor het eerst dat het evacueren van een dergelijk groot passagiersschip in Nederland op volle zee wordt geoefend.

De grootscheepse oefening LIVEX 2009 (+/- 1.000 betrokkenen) is geïnitieerd en gecoördineerd door de Nederlandse Kustwacht. Voor de uitvoering van de actie maakt de Kustwacht gebruik van helikopters van de Koninklijke Marine en Bristow Helicopters, alsmede van zeven reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Voor de opvang van de 'slachtoffers' wordt Veiligheidsregio Kennemerland (GGD, brandweer en politie) ingezet. De samenwerking tussen de land- en waterhulpverleningsdiensten is één van de aandachtspunten tijdens de oefening.

Voor de KNRM is de oefening ook een goede gelegenheid om het eigen vlootplan te toetsen aan de realiteit. In het vlootplan zijn de maatstaven verwoord voor wat betreft de inzet van reddingboten, zowel qua responssnelheid alsook qua capaciteit.

Later vandaag meer. Halverwege de middag eerste foto's beschikbaar.

EINDE PERSBERICHT