Woonbond


16-05-2009

Minister van der Laan trekt 700 miljoen uit voor bestrijding crisis

In een brief aan de Tweede Kamer presenteerde minister Van der Laan (WWI) op 15 mei een groot aantal maatregelen ter bestrijding van de crisis. Ze zijn gericht op het bevorderen van de werkgelegenheid in de bouw, het stimuleren en versnellen van de nieuwbouw en renovatie, het stimuleren van energiebesparende investeringen en het verzachten van de pijn voor gedupeerde eigenaar-bewoners. In totaal is ruim 700 miljoen beschikbaar voor 2009 en 2010.

Het pakket bevat vooral maatregelen voor eigenaar-bewoners en de huursector. Voor eigenaar-bewoners wordt energiebesparing bevorderd en worden de bestaande mogelijkheden van de Leegstandswet om tijdelijk te verhuren extra onder de aandacht gebracht.

Voor de huursector wordt de komende jaren
de energie-investeringsaftrek van kracht. Voor verhuurders die vennootschapsbelasting moeten betalen, betekent dit een subsidie op energiebesparende investeringen van 11%. De minister verwacht dat vooral corporaties gebruik zullen maken van deze regeling en dat het zal leiden tot extra investeringen bovenop het Convenant energiebesparing corporatiesector - in 100.000 woningen per jaar. Woonbond vindt dit een prima maatregel, maar is bang dat de doelstelling van Van der Laan zonder extra stimulerende maatregelen wel erg ambitieus is. Waarschijnlijk is toch wel extra subsidie nodig, bijvoorbeeld voor maatwerkadvies voor projectontwikkeling en participatie door de corporatiesector.

Om de nieuwbouw te bevorderen wil de minister de borgingsgrens van het WSW (Waarborgfonds Sociale Woningbouw) verhogen en onderzoeken of corporaties een betere toegang tot de kapitaalmarkt kunnen krijgen. Goede maatregelen, maar ze zijn al enkele maanden geleden aangekondigd en het schiet dus niet erg op, aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping.