Vereniging Milieudefensie

acties in 6 europese landen tegen uitbreiden vliegvelden

Flashmob op Schiphol

Vanmiddag hebben ruim 50 milieuactivisten een Flashmob-actie gehouden op Schiphol. Ook op 5 andere grote luchthavens zijn op hetzelfde tijdstip dezelfde acties gehouden.

De Europese actiedag richt zich tegen de uitbreiding van het vliegverkeer in Europa, wat leidt tot het opwarmen van de aarde.

Om 12.00u precies kwamen mensen van allerlei pluimage bij elkaar bij aankomsthal 2 van Schiphol. Daar onthulden de deelnemers hun rode protest-shirts. Onder begeleiding van muziek en enkele sprekers wezen ze het publiek op de gevolgen van toename van CO2 op het klimaat en deleefbaarheid op deze wereld. Na een optocht door de vertrekhalverdwenen de activisten even plotseling als ze verschenen waren.

De flashmob op Schiphol is een actie van het Belgisch-Nederlandse Klimaatkamp in samenwerking met omwonenden van de verschillende vliegvelden in Nederland, Groenfront!, EYFA, Milieudefensie en Aseed.

Onlangs publiceerde het kabinet de luchtvaartnota die stelt dat de luchtvaart verder moet groeien, door meer vluchten vanaf regionale vliegvelden zoals Eindhoven, Lelystad, Eelde en Twente plaats te laten vinden.

De luchtvaart is nu al een van de grote veroorzakers van de klimaatcrisis. Als de luchtvaart verder groeit, zal dit funest zijn voor het klimaat. De luchthavens in Europa zijn ruimschoots groot genoeg.

Meer informatie over de flashmobs van Londen, Dublin, Parijs, Brussel en Frankfurt is te vinden op www.euroflashmob.com en op flickr.