Godelindeschool uit Naarden wint Basisschool Debattoernooi

16/05/2009 16:02

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

De Godelindeschool (team 3) uit Naarden heeft op zaterdag 16 mei het Basisschool Debattoernooi gewonnen. Diverse basisscholen streden onder toeziend oog van meer dan 100 supporters en een deskundige jury om de titel Basisschool Debatkampioen 2009 van Nederland. De heer mr. G.J. Janssen, Commissaris van de Koningin van Overijssel, reikte de prijs uit aan de winaars. Het finaledebat vond plaats op het Aloysius College.

De vijf debaters van de Godelindeschool streden in de finale tegen het team van de Ludgerschool uit Utrecht. Het finaledebat behandelde de stelling 'Europa moet een verenigde staten van Europa worden'. De stellingen evenals het thema, Europa, zijn in samenspraak met toernooipartner de Algemene Bestuursdienst tot stand gekomen.

150 ballonnen Europa in

Aan het einde van de dag, nadat de winnaars bekend waren gemaakt, hebben de 150 deelnemende kinderen, geheel in de stijl van het thema "Europa" op het schoolplein 150 blauwe en gele ballonnen opgelaten, die zo verspreid werden over Europa. Welke ballon zal het verste komen in Europa? De winnaar ontvangt een professionele debattraining in de klas.

Het debattoernooi werd georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, dat speciaal voor het basisschoolonderwijs de debatvorm Freeze & Go in het leven heeft geroepen.

Alle deelnemende scholen ontvingen eerder dit jaar een training debatteren van het Nederlands Debat Instituut, als ook specifiek ontwikkeld lesmateriaal. Aan de hand hiervan hebben scholieren kennisgemaakt met de basisbeginselen van het debatteren. Scholen hebben zelf teams van vijf personen voor de finaledag geselecteerd en afgevaardigd. Vanuit elke school is ook een leerling als jurylid afgevaardigd.





http://www.debatinstituut.nl/basisschool