KNHS


Hoorn naar voortreffelijke zesde plek in loodzware Derby 16 mei 2009

Angelique Hoorn - C Trenton Z

LA BAULE (KNHS) - De Derby van La Baule is normaal gesproken, in vergelijking met de Derby's van Hamburg en Hickstead, een niet al te zware opgave voor de paarden en ruiters. Maar om de één of andere reden kwamen er nu van de 24 starters slechts 13 aan de eindstreep. Daaronder ook Angelique Hoorn (Wanneperveen) met C-Trenton Z, die als zesde eindigde. Hoorn, de enige Nederlandse ruiter die in deze wedstrijd aan de start kwam, maakte twee springfouten op de dubbel van steilsprongen. "Ik wist niet hoe ik foutloos over die hekken moest komen", verzuchtte de amazone na afloop.

Een Derby is een wedstrijd waarin getracht wordt natuurlijk ogende hindernissen op te nemen. Zo is er een Ierse wal en een dubbele wal in het parcours opgenomen en moeten de paarden door een vijver galopperen. Door de lengte van ruim 1.100 meter, met 21 hindernissen met 29 sprongen, wordt de wedstrijd zwaar. De wedstrijd werd gewonnen door de Zwitser Pius Schwizer, die als tweede starter in een snelle tijd en met één springfout aan de eindstreep kwam. Het was ook een Derby met dramatiek. De BritPeter Charles leek met Murkas Pall Mall op weg naar een foutloos parcours, totdat zijn paard weigerde ook maar een hoef in de vijver te zetten, en dat met nog slechts twee hindernissen te gaan. Op de dubbele wallen kwamen de Fransman Bertrand Pignolet met Marjolaine d'Elle en de Belg Philippe Lejeune, die tot dan toe foutloos was, ten val. Vooral Lejeune kwam zwaar ten val en zijn paard Leo du Prairial dook, bevrijd van zijn berijder, de bosjes in. Uiteindelijk kwamen vier ruiters met één fout aan de finish en noteerden vier ruiters, onder wie Hoorn, twee springfouten.

"Het is door de natuurlijke hindernissen, die normaal gesproken niet in een springparcours staan, een lastige wedstrijd. De paarden kennen amper wallen of afsprongen, dus moet het dier veel vertrouwen in zichzelf en in jou als ruiter hebben. Je paard moet over veel conditie beschikken om ook de laatste hindernissen foutloos te springen. Om de natuurlijke hindernissen te springen moet het paard ook braaf zijn, en dat is deze schimmel. Ik ben heel tevreden met deze zesde plek", aldus Hoorn.

In de openingswedstrijd op zaterdag keek Albert Zoer of zijn toppaard Okidoki weer helemaal hersteld is van de het wereldbeker avontuur in Las vegas. De 13-jarige ruin van Jodokus sprong fenomenaal en lijkt Las Vegas helemaal vergeten te zijn. Zoer deed het rustig aan, bleef foutloos, en nestelde zich op de elfde plek in de uitslag. Jeroen Dubbeldam deed net als Zoer en stuurde in een iets langzamere tijd zijn paard BMC Van Grunsven Simon (v. Mr. Blue) naar een 14de plek.


Meer info zie: www.labaule-cheval.com

Uitslag Derby:


1) Pius Schwizer (Zwi) - Ulysse - 4 / 142.21
2) Julien Epaillard (Fra) - Commissario - 4 / 146.72
3) Eric Lamaze (Can) - Lord du Janlie - 4 / 154.79 6) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - C-Trenton Z - 8 / 155.04