Ingezonden persbericht


Landelijke Genealogische Dag op zaterdag 16 mei 2009 in de Wilhelminakerk in Dordrecht.

We zijn er weliswaar 'bijtijds' bij, maar hechten eraan, u op dit moment alvast op de hoogte te stellen van onze komende Landelijke activiteit in Dordrecht, teneinde u hopelijk in de gelegenheid te stellen om waar nodig of mogelijk op onze plannen 'in te schieten' danwel daaraan aandacht te besteden, wellicht dmv. een 'eigen' artikel in de vorm van een interview met één van onze organisatoren.

Deze Landelijke Genealogische Dag (LGD) is een jaarlijkse bijeenkomst van de NGV, de Nederlandse Genealogische Vereniging. Enige informatie over de NGV treft u onder dit schrijven.

De vorige LGD werd gehouden in Groningen (2008), en het jaar ervoor in Helmond (2007). Zo komt in een aantal jaar deze LGD door geheel Nederland. Een LGD is bedoeld voor iedereen (ook niet-leden van de NGV) die graag 'graaft' in het verleden van zijn voorouders en zo zijn stamboom samenstelt. Maar ook mensen die daarmee nog willen beginnen, zijn van harte welkom op deze dag.

Het ochtend-programma bestaat uit een drietal voordrachten, te houden door ter zake deskundige mensen als drs Emile Havers van het Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht (over de 'vroegste' Dordtenaren), drs Sjoerd de Meer (conservator Maritiem Museum Rotterdam) over de geschiedenis van Dordtse brouwers-families, en drs Léon van der Hoeven over het gebruik van archiefbronnen en het hedendaagse internet bij het doen van genealogisch onderzoek.

Na de lunch is er gelegenheid om kennis te nemen van een aantal genealogische activiteiten in de regio Dordrecht, wordt aandacht besteed aan Heraldiek en aan begraven in Dordrecht (met bezoek o.a. aan vier graven van deelnemers aan de Nationale Synode in 1618/19), een wandeling door Dordrecht met bezoek aan de grote tentoonstelling over Calvijn, én een genealogische markt, waar een twaalftal landelijke en regionale genealogische werkgroepen en organisaties zich presenteren en wellicht onderzoekers weer een stapje verder helpen. Juist ook deze genealogische markt is die middag (los) te bezoeken voor niet-deelnemers aan deze (min of meer Studie-)dag, om daarmee de mensen een zetje te geven bij het starten naar het zoeken naar hun 'voorvaderen'.

De grote bijeenkomst wordt afgesloten met een ontvangst door het College van B&W van Dordrecht in het Stadhuis, waarna de deelnemers aan het einde van de (drukke) dag nog kunnen uitblazen tijdens een slotdiner in Sybolt (het restaurant van Schouwburg Kunstmin).

De kern van de organisatie bestaat uit bestuursleden van de aan Dordrecht grenzende afdelingen van de NGV: Rotterdam e.o., en West Noord-Brabant: Marius Krooswijk (voorzitter/coördinator), is tevens secretaris van het Landelijk Bestuur van de organiserende NGV, Roelof Vennik (lid), is tevens voorzitter van het Landelijk Bestuur NGV en Arie Ouwendijk (secretaris, tel. 010 - 435 3322 - hij kan u met de andere bestuurders in contact brengen ingeval u een eigen artikeltje wilt voorbereiden).

Wij vertrouwen u hiermede volledig te hebben geïnformeerd en zijn graag voor nadere informatie beschikbaar. Ook zullen wij u plm. 2 tot 3 weken vooraf nog een persberichtje sturen (eind april) - hopelijk kunt u aan het bericht nog de nodige aandacht besteden.