Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 29 april 2009

Saskia de Bodt schetst beeld van `Hollandgekte' in Amerikaanse kinderboeken

Gepubliceerd op 29 april 2009

Vraag een Amerikaan een Nederlander te noemen en er is een grote kans dat hij zegt: Hansje Brinker. Hans Brinker or The Silver Skates van Mary Mapes Dodge verscheen in 1865 en is het verhaal van een jongen die zijn vinger in de dijk stak en zo een overstroming voorkwam. Hij werd een sprekend voorbeeld van Holland Mania, de `Hollandgekte' die rond 1880 in Amerika ontstond. Amerikanen werden zich steeds meer bewust van hun Hollandse wortels en gingen zich op grote schaal interesseren voor de Nederlandse cultuur.

In de publicatie Kinderen van Holland. Het beeld van Nederland in Amerikaanse kinderboeken geeft Saskia de Bodt, bijzonder hoogleraar Illustratie aan de UvA, een overzicht van de vele mooie en minder mooie Amerikaanse kinderboeken waarin het stereotiepe beeld wordt geschetst van het platte Holland met zijn molens en klompen, kaas, kanalen en lange koude winters. Soms oppervlakkig en kunstmatig weergegeven, vaak zijn die boeken ook heel zorgvuldig. De makers hadden vaak de bedoeling om de Amerikaanse kinderen voorlichting te geven over het verre Nederland, waar, zo dacht men, iedereen in klederdracht liep.

Steeds terugkomende thema's in die boeken zijn het historisch verleden van de democratie Holland, Hollandse kolonisten in Amerika, het karakteristieke, kleinschalige, pittoreske van de lage landen bij de zee en natuurlijk de beroemde Nederlandse kunst met Rembrandt en vooral Van Gogh. Met de Tweede Wereldoorlog verandert dit. Holland wordt dan vooral uitgebeeld als de dappere, kleine natie beschermd door de machtige Verenigde Staten.

Manifestatie

De publicatie sluit aan op de manifestatie (met tentoonstelling) Holland Mania. Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Holland, die van 16 mei tot en met 30 augustus 2009 is te zien in Museum De Lakenhal, Leiden. Het boek wordt tijdens de opening op 16 mei.

Kinderen van Holland wordt uitgegeven door Uitgeverij d'jonge Hond. Het is deel 2 in een reeks over de geschiedenis van de boekillustratie in Nederland en België in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. Saskia de Bodt is auteur en tevens eindredacteur van deze reeks. Eerder verscheen Zwart.

Publicatiegegevens

Saskia de Bodt: Kinderen van Holland. Het beeld van Nederland in Amerikaanse kinderboeken (Uitgeverij d'jonge Hond). ISBN 978-90-89100-98-6
Prijs EUR 17,95

Verwijzingen

www.dejongehond.nl
www.kb.nl
www.hollandmania.nl
Bron: UvA Persvoorlichting