Gemeente Zijpe


2009-05-13 Fietstocht door de historie van het zuidelijk deel van de Zijpe
logo Zijper Museum

Op zaterdag 16 mei wordt voor de tweede maal een ca. 35 km lange fietstocht gemaakt door Zijpe. Met name de randen van de polder Zijpe krijgen nu veel aandacht. Slingerende oude dijken met wielen, de Rekerdam met de oude Zijpersluis, en ook de geschiedenis van de Hondsbosche en Pettemer Zeewering komt aan bod.

De tocht wordt wederom georganiseerd door het Zijper Museum en vindt plaats onder leiding van historisch geograaf Lia Vriend-Vendel uit Limmen. Zij zal tijdens de gehele tocht de deelnemers wijzen op de vele nog bestaande kenmerken van het landschap uit de beginperiode van de Zijpe. Deze ondekkingstocht per fiets is zeker interessant voor degenen die eerder een van de lezingen van Lia Vriend over de Zijpe hebben bijgewoond.

Programma
De fietsroute neemt een deel van de ochtend en van de middag in beslag. Aan het begin van de middag wordt een lunchpauze gehouden: deelnemers worden geacht zelf een lunchpakket en drank mee te nemen. Startpunt van de route is het Zijper Museum in Schagerbrug, waar om 10:00 uur de ontvangst met een inleidend praatje van Lia Vriend-Vendel plaatsvindt. Daarna vertrek en uiteindelijk aankomst wederom bij het Zijper Museum rond 16:00 uur. Er zal voldoende gelegenheid zijn om aansluitend het museum te bezoeken. Koffie/thee is aanwezig bij vertrek en aankomst. Men krijgt tevens een (uitgebreide) routebeschrijving inclusief een historische kaartje.

Aanmelden
Het aantal deelnemers aan de tocht is beperkt tot 25 personen. Snelle aanmelding is dus gewenst. De kosten van de fietstocht zijn EUR7.50 euro per persoon. Aanmelden bij voorkeur via e-mail: fietsen@zijpermuseum.nl of, indien men geen internet heeft, per telefoon: 0224-571917 of 0644-854050
onder opgave van naam, adres, telefoonnummer. Aanmelding is pas een feit na ontvangst van de deelnamekosten op rek.nr. 2022364 t.n.v. Zijper Museum, Schagerbrug.

Uitstel bij slecht weer
Bij slecht weer (harde wind of regen) zal de tocht uitgesteld worden naar zaterdag 23 mei. In dat geval krijgt men voor zaterdagmorgen 8:00 uur bericht hiervan en zal het tevens op de website van het Zijper Museum gemeld worden. Is het op de tweede datum ook slecht weer, dan wordt de tocht verplaatst naar zaterdag 6 juni. Vanzelfsprekend krijgen de deelnemers de aanmeldingskosten terug bij niet doorgaan van de tocht.