Ingezonden persbericht


Presentatie: Nuweira Youskine

Zaterdag 16 mei 18.00-19.00 uur radio 5 (747 AM)

Journalist Özkan Gölpinar neemt de Nederlandse kranten, t.v. en het internet kritisch onder de loep. Wat is er deze week aan zin en onzin over de islam en moslims geschreven?

Indiase islam
Weinig mensen realiseren het zich, maar na Indonesië is India het land met de meeste moslims ter wereld. Na vijf intensief verlopen stemronden zal de uitslag van de verkiezingen in deze enorme democratie eindelijk bekend zijn. Hoe is de positie van de Indiase moslims vertegenwoordigd en hoe ziet de Indiase islam er eigenlijk uit? Antropoloog dr. Erik de Maaker deed uitgebreid onderzoek in de regio en vertelt meer.

Marokkaanse werving
Op 14 mei 2009 het 40 jaar geleden dat Nederland en Marokko het Wervingsverdrag hebben ondertekend. Het is het officiële begin van de Marokkaanse migratie naar Nederland. Oprichter van de stichting al Amal Mohammed Achaboun blikt terug op zijn eerste stappen in Nederland en de veranderingen die hij hier meemaakte. Vanuit het Nederlands Instituut in Rabat vertelt Jan Hoogland hoe de migratie in Marokko beleefd wordt.

Toine van Teeffelen is werkzaam bij de Arab Educational Institute, een Palestijnse NGO, en woont al jaren met zijn familie in Betlehem. Hij doet verslag van het bezoek van de paus enerzijds en de herdenking van 61 jaar Nakba anderzijds.

Journaliste Hassnae Bouazza neemt als gewoonlijk het nieuws uit de islamitische wereld onder de loep. Ditmaal zal zij tevens extra aandacht besteden aan haar specialisatie: de Arabische media.