The Pleasure of Poems met jong muzikaal talent


BOLSWARD, 20090503 -- Op 16 en 17 mei voert vocaal ensemble Con Amore Musica onder leiding van Gerben van der Veen een drietal concerten uit met de titel The Pleasure of Poems. In dit vocale programma staan Engelse dichters centraal en is de première Blake Tryptique te beluisteren van dirigent/componist Gerben van der Veen. Twee jonge, zeer getalenteerde musici, Bernd Holtrop en Arjan Jongsma, begeleiden het koor op marimba. Wil Boonstra speelt op bandoneon.

Con Amore Musica heeft 27 leden die afkomstig zijn uit heel Friesland. Het koor beschikt over een veelzijdig repertoire, zowel kerkelijk als wereldlijk. Voor deze concertreeks heeft het koor wereldlijke werken gekozen, die alle op gedichten van bekende Engelse dichters zijn gecomponeerd.
De poëzie van Blake, Shakespeare en James Joyce heeft talloze componisten geïnspireerd. Het koor zingt een aantal werken van componist Frank van Nimwegen, die nog niet of zelden ten gehore zijn gebracht. Verder klinkt er muziek van Henk Badings en een keuze uit de bundel English Romantic Partsongs.

In het programma The Pleasure of Poems staat de première van Blake Tryptique centraal. Dit werk is gecomponeerd door Gerben van der Veen. Het is een compositie rond drie gedichten uit de bundel Songs of Innocence and Experience van de Engelse dichter William Blake (1757-1827).
De drie delen van de Tryptique zijn getiteld: The Echoing green, Night en Spring. Hierin versterken muziek en woorden elkaar. Als de zon opkomt, dan `hoor' je het licht worden. Als de nacht valt, verstillen de stemmen. Breekt het voorjaar aan, dan klinkt het lied van de vogels.

De verrassende combinatie van bandoneon en marimba vormt de begeleiding van het koor bij Blake Tryptique. Op marimba spelen Bernd Holtrop en Arjan Jongsma. Bernd is twaalf jaar en heeft onlangs het Provinciaal Solistenconcours gewonnen en het Haydnconcours. De dertienjarige Arjan heeft de eerste prijs in de wacht gesleept bij het Prinses Christina Concours in Den Haag.
Wil Boonstra is een ervaren bandoneonspeler en was in de jaren '90 actief in het Tangokwintet Bailongo, dat zich specialiseerde in de tangomuziek van Astor Piazzolla.

Zowel dirigent/componist Gerben van der Veen, koor en publiek zullen ongetwijfeld veel `pleasure' beleven aan de prachtige poëtische woorden, veelal vier- of meerstemmig gezongen.

Uitvoerenden:
Vocaal ensemble Con Amore Musica
Marimba: Bernd Holtrop en Arjan Jongsma
Bandoneon: Wil Boonstra
O.l.v. Gerben van der Veen
Za. 16 mei: Groate kerk, St. Jacobiparochie, 20.00 uur
Zo. 17 mei: Broerekerk, Bolsward, 16.00 uur
Zo. 17 mei: St. Josephparochie, Heeg, 20.00 uur
Reserveren kaarten: www.conamoremusica.nl





Annet Vellinga