Ingezonden persbericht


Persbericht

Leiden, 1 mei 2009

Holland Mania: Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland

Op 16 mei opent in Museum De Lakenhal en Scheltema in Leiden de manifestatie Holland Mania: Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland. Aanleiding is de viering van het vierde eeuwfeest van de vestiging van de Pilgrims in Leiden, de tocht van Henry Hudson naar Amerika én de viering van 400 jaar handelscontacten tussen Nederland en Japan. In het kader hiervan wordt die dag in het SieboldHuis ook de tentoonstelling Painting for joy -New Japanese Painting in 1990's geopend.

Holland Mania omvat presentaties, installaties van hedendaagse Amerikaanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars, performances, symposia en activiteiten in De Lakenhal en Scheltema. Acht historische presentaties en evenzoveel artistieke, hedendaagse ingrepen visualiseren op spannende wijze hoe Amerikaanse en Japanse clichébeelden van Nederland in heden en verleden zijn ontstaan.

De presentaties door het hele museum laten zien hoe Amerikaanse en Japanse kunstenaars, diplomaten en toeristen naar Nederland reisden en wat zij daar zagen. De wisselwerking tussen geschiedenis en mythevorming komt onder andere aan bod met Titia Bergsma. Zij was de eerste westerse vrouw in Japan en exemplarisch voor de Japanse mythevorming over Nederland. En ook het Amerikaanse icoon Hans Brinker, van het bekende verhaal over het jongetje dat zijn vinger in de dijk stak, komt terug als voorbeeld van Amerikaanse mythevorming.

Inspelend op de historische presentaties maken hedendaagse kunstenaars artistieke ingrepen op het fenomeen Holland Mania. Alle zintuigen worden hierbij aangesproken. Geuren uit het negentiende-eeuwse Deshima roepen de sfeer op van de tijd dat de Nederlanders op dit eiland waren. Licht- en windinstallaties verwijzen naar het oer-Hollandse gevecht tegen de natuur. Discussies en geluid presenteren het gevoel dat Amerikanen bij het begrip Dutchness hebben. Ook visueel wordt de bezoeker geprikkeld met presentaties door het hele museum.

De opening op 16 mei om 14.00 uur is voor iedereen toegankelijk en vindt plaats bij een typisch Hollands clichébeeld, Molen de Valk. Diverse muzikale optredens van ondermeer De Leidse Sleuteltjes, Taiko Kids en Tafel 9 zorgen voor een feestelijke sfeer. De opening bij Molen de Valk vindt plaats in het bijzijn van locoburgemeester Jan Jaap de Haan, de Japanse ambassadeur Mr. M. Shibuya, een afgevaardigde van de Amerikaanse ambassade Mr. Miyahira en namens het ministerie van Buitenlandse Zaken, Eric Niehe, projectleider van NY400. Tevens krijgen zij het eerste exemplaar uitgereikt van de publicatie Holland Mania: Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland. Na de opening is er gelegenheid om de tentoonstellingen in De Lakenhal, Scheltema en het SieboldHuis te bezichtigen. Ook Regionaal Archief Leiden en het American Pilgrimmuseum zijn deze dag geopend met hun tentoonstellingen rondom het Pilgrimjaar. Om 15.00 uur wordt in De Lakenhal het boek Kinderen van Holland, geschreven door Saskia de Bodt, gepresenteerd.

Beleef de clichébeelden van Holland en kom naar Holland Mania! www.hollandmania.nl

Holland Mania is mede mogelijk gemaakt door: VSBfonds, gemeente Leiden, Mondriaan Stichting, Stichting DOEN, SNS-Reaalfonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Japan Foundation, Fonds 1818, HL Druckerfonds en regeling BKVgelden.
---