Ingezonden persbericht


Dertig finalisten in MilieuOlympiade

Eerste Nationale milieucompetitie nadert ontknoping

Amsterdam, 5 mei 2009 - Het wereldvoedselprobleem, schone energieopwekking, zeevervuiling, waterverspilling of afvalscheiding. Welke van de in totaal 30 genomineerde projecten zal de hoofdprijs winnen van de Nationale MilieuOlympiade? Deze eerste landelijke milieucompetitie vindt plaats op zaterdag 16 mei op de Vrije Universiteit van Amsterdam en is georganiseerd door initiatiefnemer Stichting Cosmicus, de Vrije Universiteit van Amsterdam, SenterNovem en het Platform Bèta Techniek. Vanaf 2010 wordt de manifestatie internationaal georganiseerd.

De afgelopen maanden streden middelbare scholieren en docenten om de meest praktische oplossingen voor milieuvraagstukken. Onder het motto "Hoe groot is jouw liefde voor het milieu?" konden 750 scholen uit heel Nederland projecten indienen. Op 16 mei zullen de 30 finalisten zich presenteren en beoordeeld worden door een deskundige jury onder leiding van professor Pier Vellinga, directeur van het Klimaatcentrum van de VU. Onderwijsminister Ronald Plasterk reikt de prijzen uit, waaronder de eerste prijs voor scholieren van 5.000 euro.

Ook bezoekers van de feestelijke manifestatie kunnen stemmen op projecten, voor de publieksprijzen. Daarnaast zijn er tal van doe-activiteiten, waaronder het spel EarthQuest in de Geotruck, leren leven van afval, de kwaliteit van drink- en slootwater leren onderzoeken, op excursie gaan in de onbekende Hortus Botanicus van de VU, meewerken met Al Gore aan zijn mondiaal wetenschappelijke klimaatonderzoek en muziek leren maken op emmers, vuilnisvaten en kliko's.

Bovendien geven VU-prominenten de hele dag door masterclasses over milieu, duurzaamheid en klimaatbeheersing. Ruimtevaarder Wubbo Ockels en president Robbert Dijkgraaf van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen geven lezingen. Hoogtepunt van de dag is de prijsuitreiking door minister Plasterk om 17.00 uur. Het volledige programma staat op www.inespo.nl.


1e Nationale MilieuOlympiade, zaterdag 16 mei 2009, 10.00-17.00 uur

Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam

De Stichting Cosmicus is een landelijke organisatie die met educatieve, culturele, sociale en wetenschappelijke activiteiten en projecten een bijdrage levert op het gebied van maatschappelijke participatie, integratie en emancipatie in het algemeen en aan de opleiding, ontwikkeling en loopbaan van studenten en alumni in het bijzonder.