Ingezonden persbericht


Persbericht­

Dag van de Beer, zaterdag 16 mei 2009

Rhenen, 7 mei 2009 - Op zaterdag 16 mei organiseert Alertis, stichting voor beer- en natuurbescherming, haar jaarlijks terugkomende feest 'De Dag van de Beer' in Ouwehands Dierenpark te Rhenen. Van 11.00 tot 16.00 uur vinden rondom Het Berenbos diverse activiteiten plaats voor relaties van Alertis en overige dierentuinbezoekers. Alertis, initiatiefnemer van Het Berenbos in Rhenen, zet zich in voor een beter leven voor beren in gevangenschap en in het wild.

Dag van de Beer
Voor iedereen die beren een warm hart toedraagt is er op deze dag van alles te beleven. Op de route naar Het Berenbos kunnen de jonge berevrienden zich bij Ouwehands Jungle Restaurant laten omtoveren tot een echte beer! De oudere bezoekers kunnen op de veranda horen, zien én lezen over Alertis en het werk dat de stichting verricht. In de middag verzorgt de beroemde Nederlandse breakdance groep Ill Skill Squad op het plein van Ouwehands Jungle Restaurant optredens en workshops voor jong en oud. Voor de ingang van Het Berenbos kunt u Bibi Dumon Tak ontmoeten, schrijfster van het boek 'Soldaat Wojtek'. Om 14.30 uur vindt hier de prijsuitreiking van de verhalenwedstrijd 'Schrijf een spannend berenverhaal' plaats. Vanaf 16.00 uur is er een Bere-belevenis in de Tucazaal van het Jungle Restaurant. Onder vakkundige leiding gaan de meest uiteenlopende stukken onder de hamer. De eerste vier voor kinderen. De opbrengst komt geheel ten goede aan Het Berenbos, beren in nood, maar ook wilde beren over de hele wereld. Uiteraard staan medewerkers en vrijwilligers van Alertis de hele dag klaar om allerhande informatie te verstrekken over de projecten die Alertis steunt en de beren in Het Berenbos.

Alertis
In de afgelopen 15 jaar heeft de stichting veel beren die onder dieronvriendelijke omstandigheden leefden kunnen helpen. Een aantal van hen heeft een veilig onderkomen gekregen in Het Berenbos in Rhenen. Denk maar aan Mackenzie, de dansbeer uit Bosnië, Mascha de beer uit het Russisch Staatscircus en Dadon, de beer uit Moskou die optredens op een fietsje gekleed in een jurkje verzorgde. Alertis zet zich sinds de oprichting in voor beren in nood, en zal dat blijven doen.

Het is ook belangrijk om de beer in zijn eigen natuur te beschermen. Beren kunnen een bedreiging vormen voor schaapskuddes, boomgaarden en bijenkorven en ze komen op menselijk afval af. Alertis ondersteunt mensen, die in dezelfde gebieden wonen als waar beren leven, door ze bijvoorbeeld herdershonden en elektrisch hekwerk te geven. Ook stimuleert Alertis de productie en het gebruik van zogenaamde 'bear-proof' afvalbakken. Door dit soort maatregelen komen beren niet te dicht bij mensen, worden gevaarlijke situaties voorkomen en lopen de beren minder risico om gedood te worden. *** Einde persbericht ***



Ingezonden persbericht