Ingezonden persbericht


Uitnodiging voor de media van Het Nationale Klimaatstraatfeest

Weerman Piet Paulusma viert feest met winnaars Klimaatstraatfeest

HIER ­ enquête onder 500 Klimaatstraten over klimaatbeleid in de praktijk

Vijfhonderd straten door heel Nederland vieren zaterdag 16 mei feest voor het klimaat. De 8.000 buren in deze straten zijn de winnaars van het Nationale Klimaatstraatfeest, een campagne waarbij zij met elkaar zoveel mogelijk energie hebben bespaard. Weerman Piet Paulusma viert het feest met de winnaars in Leusden, in de straat die de meeste energie wist te besparen. De deelnemers aan het Klimaatstraatfeest hebben in de afgelopen maanden een schat aan ervaringen opgedaan over energiebezuiniging in de praktijk. Op 16 mei verschijnt de uitkomst van een enquête over hun ervaringen en tips voor beleidsmakers.

De HIER-klimaatcampagne heeft de bewoners van de 500 winnende straten enkele vragen voorgelegd over hoe zij het klimaatbeleid in Nederland in de praktijk hebben ervaren. De aanbevelingen kunnen nog meer Nederlanders helpen om klimaatmaatregelen te nemen. De deelnemers aan het Nationale Klimaatstraatfeest zijn eigenwoningbezitters en huurders uit alle provincies. Zij hebben spaarlampen in gedraaid, zonnepanelen aangeschaft of flinke investeringen gedaan in woningisolatie met behulp van subsidies en stimuleringsmaatregelen.
Maar hoe vinden zij dat het stimuleringsbeleid van overheden, corporaties en bedrijven in Nederland voor burgers uitpakt? Werken woningcorporaties wel mee aan huishoudelijke energiebesparingen? Zijn de subsidieregelingen laagdrempelig?

De beste Klimaatstraat van Nederland werd de Gironde in Leusden. Het Klimaatstraatfeest gaat over klimaat, maar ook over saamhorigheid in wijken en buurten. De bewoners van de Gironde willen hun hoofdprijs het liefste delen met de wijk, waar meerdere straten actief waren voor energiebesparing. Daarom wordt op 16 mei het Superstraatfeest, met optredens van bekende artiesten en in aanwezigheid van weerman Piet Paulusma, niet in de straat gehouden maar op een alternatieve plek georganiseerd.

Het Nationale Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER-Klimaatcampagne, de campagne van de 40 grootste goede doelen van Nederland die werken aan de oplossing van het klimaatprobleem. In de campagne werkt de HIER-klimaatcampagne samen met de Provinciale Milieufederaties, het Klimaatverbond, Stichting Meer met Minder, SenterNovem, de Woonbond, Buurtlink en MilieuCentraal. www.klimaatstraatfeest.nl



Ingezonden persbericht