Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.


- Persbericht -

14 mei 2009

Amstelkerk

Zaterdag 16 mei om 20.15 uur

Amstelveld 10

Strijkersmuziek in de Amstelkerk

Strijkorkest Lundi Bleu speelt werken van Bartók, Van Wassenaer en Horsthuis

In de 17e-eeuwse houten Amstelkerk, in 1670 gebouwd als noodkerk en in 1840 van binnen verfraaid, vindt op zaterdag 16 mei een kamermuziekconcert met strijkersmuziek uit verschillende perioden plaats. Het concert wordt uitgevoerd door het strijkorkest Lundi Bleu.

Programma

Met het Divertimento voor strijkers van Béla Bartók (1881-1945) voegt Lundi Bleu dit voorjaar opnieuw een hoogtepunt uit de muziek voor strijkers toe aan haar repertoire. Daarnaast zijn het Concerto Grosso van Unico Wilhelm van Wassenaer (1692-1766) en het Verzameld werk van de hedendaagse componist Maurice Horsthuis (* 1948) te horen

Lundi Bleu
Lundi Bleu sleept met spetterende concerten het publiek mee langs bekende en minder bekende hoogtepunten uit de strijkersmuziek. Lundi Bleu is samengesteld uit strijkers uit de beste studentenorkesten van Nederland. Sinds de oprichting in 2005 hebben de twintig strijkers al tientallen concerten in binnen- en buitenland gegeven. Waar of op welke gelegenheid het orkest ook speelt, een ding is zeker: de virtuoze violen en ronkende bassen van Lundi Bleu spelen het vuur uit hun sloffen! Lundi Bleu speelt zonder dirigent, maar repeteert onder leiding van Carel den Hertog. http://www.lundibleu.nl/

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden, zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar ruim 50-jarige bestaan zo'n 450 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden. Hierbij valt te denken aan kerken en industriële monumenten, als bijvoorbeeld scheepswerven, molens en gemalen.

De Amstelkerk als cultuurzaal

De Amstelkerk is één van de 11 kerken in bezit van Stadsherstel Amsterdam. Het houten gebouw is in 1670 neergezet als noodkerk voor de inwoners van dit net aangelegde deel van de Grachtengordel. Maar tijdelijk werd permanent en in 1840 werd het interieur in neogotische stijl verfraaid, één van de eerste voorbeelden van deze stijl in ons land. Tegenwoordig de Amstelkerk het kantoor van Stadsherstel. In de avonduren en in het weekend wordt de middenruimte verhuurd voor kleinschalige culturele evenementen. Na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds is bij Stadsherstel een aparte afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties opgericht. Het doel is om de bijzondere grote gebouwen een succesvol tweede leven te geven, onder andere als cultuurzaal. Hiertoe zoekt Stadsherstel samenwerking met verschillende culturele instellingen.

Strijkersmuziek in de Amstelkerk

Strijkorkest Lundi Bleu

Amstelkerk
Amstelveld 10 (ingang Reguliersgracht)

Zaterdag 16 mei om 20:15 uur

Kaarten
¤ 7,- / ¤ 5,- met kortingspassen

Kaartverkoop aan de deur en bij Stadsherstel:
zalen@stadsherstel / 020-5200090

Meer informatie: afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties: zalen@stadsherstel.nl / 020-52 000 90