Onthulling Spar-kunstwerk Zoetermeer


ZOETERMEER, 20090510 -- Op zaterdag 16 mei 2009 zal om 13.00 uur het kunstwerk onthuld worden dat beeldend kunstenaar Vera Zegerman maakte in opdracht van de bewoners van Hovestein in de Dorpsstraat in Zoetermeer. Het kunstwerk zal onthuld worden door de heer Aad van Well, de nu 81-jarige zoon van de oprichter van DE SPAR.

De Spar embleem 1932In 1932 werd in de Dorpsstraat DE SPAR gevestigd, een bedrijf dat de basis vormde voor de huidige, wereldwijd gevestigde supermarktketen Spar. Op deze locatie staat sinds 2008 het gebouw Hovestein met beneden winkels en boven woningen. De bewoners wilden graag een kunstwerk in de hal dat de herinnering aan de historische locatie levend zou houden.

Vera Zegerman liet zich voor het kunstwerk inspireren door oude foto's van Spar-winkelinterieurs. Hierop zie je de trotse eigenaars van de winkels achter de toonbank staan met daarachter tegen de wanden hoge rekken met daarin flessen, blikken en pakken. Dat bracht haar op het idee om iets van een winkel terug te brengen op deze plek. Zij heeft daarom keramische elementen gemaakt in de vorm van groepen flessen, blikken en pakken die speels tegen de wand aan geplaatst zijn. Op de grond staat een groep van grotere elementen, twee pakken en een blik, met daarop Spar-logo's (uit 1932 en het huidige), het logo van het huidige Hovestein en de jaartallen 1932 (oprichting Spar) en 2008 (oplevering Hovestein).

Het kunstwerk is altijd zichtbaar vanuit de Dorpsstraat en bevindt zich naast de geldautomaat van de Rabobank, die samen met de SPAR de hoofdsponsor van het project is.