De Luchtballon gaat groots jubileum tegemoet


Duizenden gehandicapten kinderen waren er te gast in de afgelopen 25 jaar

CALFVEN / OSSENDRECHT, 20090510 -- Komende zaterdag 16 mei is het dan zo ver. Duizenden gehandicapten kinderen en hun begeleiders van de afgelopen 25 jaar komen weer samen om er één groot feest van te maken. Feesten doe je met z'n allen maar dan moet ook iedereen weten dat het feest is. De wetgeving verbiedt het om oude adressen te gebruiken en vandaar dat alles uit de kast wordt getrokken om oud-leiding en -deelnemers te benaderen. Het zou zonde zijn als we achteraf te horen krijgen hadden we het maar geweten, redeneert De Luchtballon

Hoewel de officiële datum 12 maart was staat aanstaande zaterdag het grote jubileumfeest op het programma voor de 25 jarige stichting De Luchtballon. 25 jaar geleden als zelfstandige stichting opgericht en ontstaan uit het werk van het Nederlands Astmafonds.
Basis voor de stichting is het vrijwilligerswerk en natuurlijk de vakantiekampen. Naar schatting hebben in de loop van die 25 jaar zo'n tienduizend kinderen ervaren dat "het is niet leuk om vanwege je beperking naar De Luchtballon te moeten, maar dat het wel leuk is er te zijn"
Veel kinderen komen meerder weken en dan ook weer meerdere jaren naar de therapeutische kampen. Lotgenotencontact, conditieopbouw en het vergroten van de zelfredzaamheid staan hoog in het vaandel. Uit de reacties die soms pas na jaren worden geuit blijkt dat de kinderen het zien als een verademing in een periode van hun leven die zeker als minder plezier wordt beschouwd. Reacties als "De Luchtballon heeft mijn leven veranderd" en "als ik kan kiezen tussen een vakantie elders waar in niet wordt geaccepteerd en op De Luchtballon is de keuze snel gemaakt" doen de begeleiders dan ook goed.

In de 25 jaar heeft De Luchtballon veel tegenslagen gehad waar zij zelf geen debet aan had. Stormen die hun complete tentenkamp wegvaagde, een blikseminslagen die alle elektra verwoeste en regenbuien die 2/3 van de tenten compleet verwoesten. Los van de vernielingen en inbraken die de stichting plaagden. Van koperdieven tot het ontvreemden van gereedschap en computers. Ook het wegvallen op jonge leeftijd van vrijwilligers en kinderen heeft diepe sporen achtergelaten. Als ook de vormen van zinloos geweld waar zowel kinderen als leiding mee te maken kregen. Drieste momenten maar desondanks is de grote drijfveer van de gehele stichting enthousiasme en doorzettingsvermogen. Dit alles met steeds weer het kind, dat niet gevraagd heeft om geconfronteerd te worden met een handicap, voor ogen.

"Astma krijg je met je geboorte mee"stelt André Wiltschut, directeur van De Luchtballon. "Je hebt het of je hebt het niet. Je zult het niet op latere leeftijd krijgen, het kan zich wel op latere leeftijd openbaren" Het is dus geen besmettelijke virus. Wat wel een besmettelijk virus is, is volgens Wiltschut het vrijwilligerswerk bij de stichting. "Ben je daar bevattelijk voor en raak je daar mee besmet dan kun je het op iedere leeftijd krijgen" Toch is hij trots dat door het hele land er zoveel mensen besmet zijn met dit uitzonderlijke "Luchtballonvirus". Zij zijn de ambassadeurs van de organisatie en zij besmetten in positieve manier hun omgeving er mee.

De broer van de huidige directeur van De Luchtballon Jos Wiltschut was een van de grondleggers van de stichting. Na vijf en twintig jaar bestuursfunctie te hebben bekleed en bijna 20 jaar samen met zijn vrouw en kinderen heel hun Vakantie gespendeerd te hebben aan de therapeutische kampen heeft hij besloten dat het tijd is voor een volgende fase in zijn leven. Zaterdag wordt dan ook op passende maar ook op een ludieke wijze afscheid genomen van Jos en zijn vrouw Nanny. Jos is in het verleden voor dit werk al eens koninklijk onderscheiden. Niet zijn naam maar zijn visie en wijsheid zullen in een toepasselijk geschenk zijn verbondenheid blijven uitstralen.

Uit alle hoeken en gaten komen dit weekend ouders, broertjes en zusjes, opa's en oma's van zowel de deelnemers als ook van de leiding en overige vrijwilligers naar Calfven. Immers daar heeft de stichting sinds 2001 haar stek en daar voelt men zich thuis. Met recht heeft de organisatie zich plaats veroverd binnen de gemeente en de gemeenschap van Woensdrecht. "Feesten doe je niet alleen, feesten doe je samen met een ieder die je dierbaar is" klinkt uit de mond van de huidige kartrekker André Wiltschut. " Deelnemers, vrijwilligers maar ook sponsors, donateurs, hulptroepen, relaties, gemeente en overige overheidsinstanties en iedereen die op welke wijze dan ook een positieve bijdrage heeft geleverd aan die 25 jaar De Luchtballon" Het kan dan ook wel eens aardig druk worden daar aan de Trambaan komende zaterdag. " Dat zou voor iedereen het mooiste jubileumcadeau zijn wat wij in gedachte hadden. Immers dan zijn wij er in geslaagd die betrokkenheid te bundelen tot een groot feest" Wiltschut glimlacht bij de gedachte.

Naast de komst en de reünie staat op het verlanglijstje van de stichting een waar OPEN-lucht-THEATER. Alle gelden die binnenkomen dit jubileumjaar worden hier aan besteed. Heerlijk met z'n allen in de vrije natuur kunnen genieten van de creatieve inbreng van elkaar tijdens een bonte avond of een optreden van een gezelschap voor de kinderen. Iets waar de kinderen al jaren van dromen en wat een fantastische aanvulling zou zijn binnen de metamorfose van het oude legercomplex tot multifunctionele accommodatie voor kinderen met een handicap.

Zaterdag is een voorproefje op dit alles waar te nemen tijdens het feest. Maar liefst meer dan 40 verschillende acts, artiesten en activiteiten van informatief tot heel sportief zullen het feest kleur geven. Iedereen probeert de organisatie namen te ontfutselen maar men krijgt allen cryptische omschrijvingen voorgeschoteld en daar moet je het mee doen. " Doen we bewust" verzekert Wiltschut die een dikke vinger in het feest heeft." Immers de meeste artiesten treden belangeloos op en mocht er iets tussen komen waardor men zou afhaken, zou het sneu zijn als men zich allen op die ene artiest focust. Anders komt men hopelijk niet specifiek voor een artiest of optreden maar meer om de verbondenheid met de stichting uit te stralen. Op veel feestjes weet je van te voren niet wat er op het programma staat. Bij De Luchtballon weet je zeker dat de verrassingen die zich afspelen op het hele terrein zullen leiden tot een groot feest voor jong en oud. Daar heeft het organiserende comité wel voor gezorgd " Ook ons is het niet gelukt meer informatie los te krijgen. We gaan zelf dan ook maar op bezoek zaterdag van twee uur in de middag tot acht uur 's avonds.

De hele opzet van die dag is "even stilstaan bij het verleden en met z'n allen dit moment gebruiken om vol vertrouwen aan de volgende 25 jaar te beginnen" Dat unieke moment en die samenhorigheid wordt gedeeld met velen. Ze gaan even helemaal uit hun dak aan de Trambaan. En als je meer informatie wenst of alle cryptische omschrijvingen wilt ontrafelen moet je zeker eens naar de website www.deluchtbalon.nl gaan. Luchtballon, proficiat en maak er een mooi feest van !





ingezonden persbericht