Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


Gary Hekman triomfeert in de Klim van Steenwijk


Gary Hekman is vanavond winnaar geworden van de Klim van Steenwijk, de vierde etappe van de Univé World on Wheelscompetitie. Hekman versloeg in de eindsprint met klein verschil Shane Dobbin, de Nieuw-Zeelandse wereldkampioen op de marathon. Roy Boeve legde beslag op de derde plek.


De race draaide uit op een massasprint, hoewel er tot kort voor de finale een kopgroep had bestaan. Daarin zaten ook de drie op het erepodium. "De laatste twee ronden zagen we dat ze hard dichterbij kwamen," aldus Nederlands kampioen Hekman (Nefit), die vorig jaar ook won in Steenwijk. "Daarom hield ik rekening met een eindsprint. Niet te lang op kop enzo. In de eindsprint moest ik nog om Dobbin heen. Mooi om de wereldkampioen hier te verslaan."
"Het is nog vroeg in het seizoen voor mij. Ik ben vijf weken geleden pas begonnen met trainen voor het skeelerseizoen," aldus Shane Dobbin (CadoMotus). "Ik wil nu vooral meer plezier aan het skeeleren beleven. De afgelopen vijf jaar was er altijd zoveel druk om te winnen. Ik weet zelfs nog niet of ik naar het WK ga, al heb ik me wel gekwalificeerd."


Roy Boeve (Habovo) was niet helemaal tevreden met de derde plaats. "Ik had het gevoel dat ik harder kon, maar ik zat klem. Ik had het idee dat meerdere rijders dachten dat ze hier de sprint konden winnen, omdat Sjoerd Huisman en Bart Swings er niet waren." Sjoerd Huisman moet twee weken rust nemen met een gescheurde spier. Bart Swings, die nog klassementsleider is, ontbrak vanwege de Belgische kampioenschappen.


Ingmar Berga (DSB), die vierde werd, zat niet in de sterke kopgroep van tien (later acht), die was ontstaan met nog 15 km van de 40 te gaan. Berga's ploeggenoot Arjan Smit, die de Klim van Steenwijk liefst vijf keer won, zat daar wel in, maar hij kwam in de laatste ronde ten val met onder meer Ted Ooijevaar.
De rest van de top tien bevatte de namen van veelbelovende jongeren als Dobbins Nieuw-Zeelandse ploeggenoot DJ Nation, Klaas de Weerd, Sander de Graaff, Sjaak Schipper en Rick Smit.


Het was de 25e skeelerwedstrijd in Steenwijk. Dries van Wijhe won in 1985 de eerste editie, die toen nog in een woonwijk werd verreden. Op de winnaarslijst staan onder meer ook Erik Hulzebosch (vier keer), Edward Hagen (drie keer) en René en Henri Ruitenberg (beiden twee keer).


Dames


Elma de Vries won afgetekend bij de vrouwen. De Meppelse was na enkele omlopen ontsnapt met Jolanda Langeland. In de laatste beklimming reed De Vries van Langeland weg. "Ik wist dat dat zou gebeuren," aldus Langeland, die tevreden was met de tweede plek. Het was de tweede keer dat de Bedumse bij het skeeleren op het erepodium stond. Langeland: "Ik hou van dit soort zware wedstrijden. Hoe zwaarder, hoe mooier."
De Australische Brooke Lochland kwam als derde over de streep. Ze had zich in de slotfase losgemaakt van de achtervolgende groep.
Carla Zielman, de natuurijskampioene uit het naburige Steenwijkerwold, en Rowan Lammers hadden nog een tijdje samen geprobeerd naar de twee koplopers toe te rijden, maar dat lukte niet. Het peloton lag in stukken uit elkaar. In het begin had Elma de Vries ook al geprobeerd alleen weg te rijden. De Deense Sarah Bak demarreerde in de klim zelfs twee keer bij het peloton vandaa, maar blies zich op. Afgelopen zaterdag won ze nog een etappe in de French Inline Cup, nu moest ze genoegen nemen met de twintigste plaats.


Na verrekening van de punten uit de tussensprints gaan Anniek ter Haar en Mariska Huisman ex aequo aan de leiding in het klassement.


Beloften, C1-rijders en junioren jongens


Peter Nauta zegevierde bij de beloften. De man uit Bolsward bleef in de eindsprint Niels Mesu (Middelburg) en Sander Corné (Eppegem, België) voor. Nauta liet zich pas in de laatste fase van de wedstrijd voorin zien, in een kopgroep van acht.
"Ik moest het samen met mijn broer doen. Dan kun je een wedstrijd niet beheersen. Dus het was eerst afwachten en warmdraaien," aldus Nauta, voormalig marathonkampioen op het ijs bij de B-rijders.
Actief in de race was ook Roelof Koops (vierde), die de eerste aanvaller was en ook in de laatste kopgroep zat. Er waren veel demarrages. Nauta noemde het 'een nerveuze wedstrijd'. Ook twee junioren, Wim Dillen (vijfde) en Ruurd Dijkstra (zevende), mengden zich in de strijd aan het front. Het peloton viel in diverse groepen uit elkaar.


Masters


René van der Meulen werd winnaar bij de masters. De Kampenaar, Nederlands veteranenkampioen in 2001, die al 25 jaar wedstrijden rijdt, eindigde in de sprint met miniem verschil voor Bauke Thijsseling (St. Nicolaasga). Derde werd Henk Lankhof (Aalten).
"Ik dacht: ik word de eerste veteraan met een spagaatfinish, alleen kostte me dat wel de overwinning," aldus Bauke Thijsseling. "Vorig jaar in Staphorst probeerde ik dat ook en toen ging ik op mijn bek."
De wedstrijd werd gemaakt door Carlo van der Zwan (Heerde), die in de tweede omloop was gedemarreerd en kilometerslang alleen op kop reed. Zijn maximale voorsprong was 18 seconden. Alle favorieten en hun ploeggenoten droegen hun steentje bij in de achtervolging. Met drie ronden te gaan begon het peloton terug te komen en bij het ingaan van de laatste ronde was Van der Zwan achterhaald. Hij werd nog tiende.


Uitslagen en klassementen:


http://www.skatebond.nl:80/renl_klassementen/index.php, klik op 'Landelijke klassementen', 'Univé World on Wheels' en de plaatsnaam.




Skatebond Nederland