Gemeente Helmond


Zondag 17 mei: Peeldag

Zondag 17 mei organiseert Reconstructie De Peel, De Peeldag en de provincie, de Dag van Ons Brabantse Platteland.

De excursies starten vanaf 09.30 uur. U wordt uitgenodigd op pad te gaan. Doe mee met een leuke wandelexcursie, een mooie fietsroute of ga comfortabel met de bus, u mag kiezen. Er zijn ook excursies die heel leuk zijn voor kinderen. Misschien bezoekt u liever één van de bedrijven die die dag de deuren open zet? Alle activiteiten zijn gratis.

Dus zorg dat u er bij bent op 17 mei. Kijk op www.streekhuisdepeel.nl voor informatie over de Peeldag en www.brabant.nl/onsplatteland om u voor de excursies aan te melden.

Peeldag

De Peeldag start om 12.00 uur. Om 13.00 uur verwachten we u voor het officiële gedeelte van de Peeldag, in de Gouden Helm, om de presentatie van de genomineerden en de uitreiking van de Peeltrofee bij te wonen. Van de drie genomineerden, De Brabantse Kluis, De Historische Peellimieten en Integraal Gebiedsprogramma Bakel-Milheeze, wordt de winnaar van de Peeltrofee bekend gemaakt.

Tijdens de Peeldag wordt u geïnformeerd over allerlei reconstructieprojecten op de markt, kunt u genieten van ambachtelijk ijs en kunt u met een kraan 40 mtr. de lucht in om te kijken wat er in de omgeving allemaal op reconstructiegebied gebeurt. Tevens kunt u om 12.30 uur, 14.30 uur en 16.00 uur luisteren naar spannende Peelverhalen van meesterverteller Frans v.d. Pas. De Peelbascule, waar producten uit de streek verkocht worden, is ook tijdens de Peeldag open.

Tevens op de Peeldag in het kader van de Dag van Ons Brabantse Platteland:

* Busexcursies in Gemert-Bakel, Deurne en Someren, waar het op 17 mei ook Open Dag is.

* Wandel-, fiets- en solex-excursies in en om Helenaveen.
* Twee wandelingen door de Peelvenen, waarvan één hele spannende o.l.v. de boswachter speciaal voor gezinnen met kinderen of door de het dorp Helenaveen met uitleg over wat er allemaal gebeurt.

Voor deze excursies moet u zich aanmelden
via: www.brabant.nl/onsplatteland

Een aantal bedrijven openen hun deuren voor u op zondag 17 mei. Zo kunt u te voet, met de fiets of met de Peelexpress naar de blauwebessenteelt van fam. Penninx, Koningstuin boomkwekerij BV. van Fam. Erkelens of een kijkje nemen in de Oranje Hoeve van Fam. v d Zwaan of de ijsboerderij van Fam. Krekels.

In de tingieterij geeft Jos Crommentuyn deze dag drie maal een presentatie over het tingieten. Als u wilt kunt u het van dichtbij meemaken om 12.00, 13.30 en 15.00 uur (duur 45 min.)Voor de verhalenverteller en de presentaties in de Tingieterij graag even een mailtje naar
m.vanemden@streekhuisdepeel.nl.

Vitaal, mooi en schoon

Ontdek hoe provincie Noord-Brabant samen met anderen zorgt dat natuur en landbouw hand in hand gaan. Met behoud van landschap en cultuurhistorie. En met aandacht voor leefbaarheid en recreatie. Zodat het Brabantse platteland vitaal, mooi en schoon blijft.