Burgemeester Jozias van Aartsen lost het startschot van de MS Rally 20

13/05/2009 09:56

Stichting MS Research

Op 17 mei aanstaande zal de heer Jozias van Aartsen het startschot lossen van de vierde MS Rally. Maar liefst 45 antieke auto's zullen vertrekken vanaf de Nieuwe Kerk in Den Haag. Opbrengst van deze unieke MS Rally zal geheel ten goede komen aan het wetenschappelijk onderzoek naar kinderen met MS. Het door MS Research gesubsidieerde MS Centrum in Rotterdam loopt internationaal voorop om effectieve therapieën en behandeling mogelijk te maken voor deze kwetsbare groep.

De MS Rally wordt voor de vierde keer georganiseerd door Classic Events en zal voor het eerst onder auspiciën van de Stichting MS Research te Voorschoten staan. Iedereen met een "heilige koe", klassiek of anderzijds bijzonder, kon zich inschrijven voor deze MS Rally. De MS Rally start om 10.30 uur vanaf de Nieuwe Kerk in Den Haag. Alle deelnemers worden persoonlijk uitgevlagd door de Burgemeester van Den Haag, de heer Jozias van Aartsen. De MS Rally deelnemers zullen via diverse oude en nieuwe rallysystemen geleid worden over interessante routes waarbij de nadruk ligt op het genieten van mooie omgeving, het gezelschap en natuurlijk van de auto. Rond 17.00 uur zullen de eerste rijders finishen op het terrein van de Nieuwe Kerk in Den Haag, waarna de cheque met de opbrengst van deze unieke MS Rally overhandigt zal worden aan de directeur van de Stichting MS Research, Dorinda Roos.

Onderzoek naar kinderen met MS

Multiple sclerose (MS) is een slopende ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Het centrale zenuwstelsel kan bepaalde signalen niet goed verwerken doordat de isolatielaag (myeline) rondom de zenuwbanen is aangetast. Een aantal lichaamsfuncties kan hierdoor niet of niet meer optimaal werken.

Kinderen die lijden aan MS hebben veelal dezelfde klachten als volwassenen, maar de ziekte heeft veel meer impact. Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling, waardoor de ziekte veel progressiever verloopt. Kinderen blijken meer last te hebben van vermoeidheid en krijgen vaker "aanvallen", waarbij hun toestand plotseling verslechtert. Deze terugkerende perioden van verslechtering zijn een belangrijk kenmerk van multiple sclerose. Een kind met MS kan dan plotseling slecht zien, slecht lopen of praten en heeft weinig kracht meer in zijn armen en benen. De onzekerheid en de onvoorspelbaarheid worden als zeer dreigend ervaren. Ook heerst er vanuit de omgeving veel onbegrip over de ziekte. Een kind met MS ziet er vaak fit uit, maar de problemen kunnen aanzienlijk zijn. Aan vriendjes is het ook moeilijk uit te leggen dat je de ene keer wel en de andere keer geen rolstoel nodig hebt. Meer bekendheid over de ziekte op school, thuis en bij vrienden zou het leven voor een kind met MS een stuk aangenamer maken. Omdat er nog geen medicijn is tegen deze wrede ziekte, is onderzoek hard nodig.

De Stichting MS Research financiert en stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar MS. Haar doelstelling is het opsporen van oorzaken van MS en het ontwikkelen van effectieve behandelwijzen. Het uiteindelijk streven is gericht op een wereld zonder MS. Ook informeert de Stichting over wetenschappelijke, medische en maatschappelijke aspecten van MS.

Programma

09.00 uur Ontvangst alle deelnemers

Antieke auto's worden geparkeerd op het mooie terrein van de Nieuwe Kerk in Den Haag

10.00 uur Toespraak directeur Stichting MS Research, Dorinda Roos en Burgemeester

Jozias van Aartsen

10.30 uur Vertrek vanaf nieuwe Kerk, uitvlaggen van de Burgemeester Jozias van Aartsen

17.00 uur Aankomst MS Rally rijders bij de Nieuwe Kerk in Den Haag

18.00 uur Reni de Boer, Mis(s) Onbeperkt Nederland houdt een korte toespraak

18.10 uur Neuroloog Rogier Hintzen, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam, geeft korte uitleg over het onderzoek naar kinderen met MS.

18.20 uur Prijsuitreiking





http://www.msresearch.nl