Waterschap Dommel

Baest en Spoordonk

Herinrichting Beerze tussen Landgoed Baest en Spoordonk

Herinrichting Beerze tussen Landgoed Baest en Spoordonk dient vele doelen

Kronkelende Beerze klaar voor natuur en waterberging

Op zondag 17 mei aanstaande openen Waterschap De Dommel en Provincie Noord-Brabant, samen met Brabants Landschap, gemeente Oirschot en Natuurmonumenten op symbolische wijze de heringerichte Beerze tussen Landgoed Baest en Spoordonk.
Deze feestelijke gebeurtenis maakt deel uit van het programma van de Kempenlanddag en Dag van Ons Brabants Platteland, die van 10.00 tot 17.00 uur georganiseerd wordt door het Streekhuis Kempenland bij de Spoordonkse Watermolen in Spoordonk, gemeente Oirschot.

De Beerze kronkelt weer door het landschap tussen Baest en Spoordonk. Het gedeelte vanaf het Wilhelminakanaal (Baest-Noord) tot aan de watermolen in Spoordonk is de ontbrekende schakel tussen het eerder uitgevoerde herstelproject van de Groote Beerze bij Westelbeers en het natuurontwikkelingsproject Viermannekesbrug. De uitvoering van dit project is gestart in november 2007. Begin 2009 zijn de werkzaamheden afgerond.

Hermeandering en waterberging

Het belangrijkste onderdeel van het project is het herstel van de beek door hermeandering. Er is een nieuw beektraject gegraven dat geïnspireerd is op de oorspronkelijke loop van de beek, begin vorige eeuw. Doordat kades nu verlegd zijn, is er meer ruimte om water te bergen.

Beleving van het water

Met het wandelknooppuntennetwerk van de gemeente Oirschot is het mogelijk door het gebied te wandelen en van de Beerze te genieten. Enkele nieuwe bruggen maken doorgaande routes mogelijk. Op de wandelroute staan schermen die zicht bieden op het waterrijke beekdal en het mogelijk maken om ongestoord het dierenleven te observeren.

Renovatie vistrap

Uit onderzoek van het waterschap bleek dat de vispassage bij de Spoordonkse watermolen niet goed functioneerde. Het hoogteverschil per sprong was te groot, vooral voor de kleinere vissoorten. Een aanpassing van deze vispassage was noodzakelijk. De renovatie van de vistrap is in januari 2008 gestart en eind maart 2008 weer officieel in werking gesteld door watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel, gedeputeerde Paul Rüpp van de Provincie Noord-Brabant en regiodirecteur Christ Rijnen van Natuurmonumenten.

De `robuuste ecologische verbinding' de Beerze

Dit project bij aan het uitvoeringsprogramma de Beerze, waarin gezamenlijke overheden werken aan een schoner en mooier Brabant. Voor meer informatie over de Beerze: kijk op www.debeerze.nl.