Reunie 'Zingende Nonnen' Bezoek 6 Tibetaanse ex-politieke gevangenen

14/05/2009 15:04

International Campaign for Tibet

Reunie 'Zingende Nonnen'

Bezoek 6 belangrijke Tibetaanse ex-politieke gevangenen

Zondagmiddag 17 mei a.s. vindt een unieke reunie plaats van zes Tibetaanse nonnen, die jarenlang na vreedzame protesten als gewetensgevangene vastzaten in Chinese gevangenissen in Tibet. Zij namen in het geheim, samen met acht andere nonnen, in de gevangenis verboden liederen op over vrijheid en de Dalai Lama en kregen daarvoor extreme strafverlengingen. Hun casette met liederen werd de gevangenis uitgesmokkeld. De nonnen werden wereldwijd bekend als de 'zingende nonnen'. Een van de veertien nonnen overleed na marteling.

Zes van de 'zingende nonnen' zijn uit Tibet gevlucht. Dit weekend vindt voor het eerst een hereniging plaats. Een van de nonnen is Ngawang Sangdrol, zij kreeg de langste straf opgelegd, 23 jaar, waar ze er 11 van uitzat. Een andere non is Phuntsog Nyidron, die 15 jaar gevangen zat en tijdens haar gevangenschap een belangrijke mensenrechtenonderscheiding ontving. De 'zingende nonnen'stonden jarenlang symbool voor de onderdrukking van het Tibetaanse volk.

De zes vrouwen zijn in Nederland op uitnodiging van International Campaign fot Tibet Europe (ICT-E). Deze organisatie, en haar donateurs, hebben jarenlang actie gevoerd voor de vrijlating van deze nonnen en andere politieke gevangenen.

ICT-E viert zondagmiddag 17 mei, vanaf 14.00 uur, met ruim 850 van haar 52.000 donateurs haar 10-jarig jubileum in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Behalve de nonnen is Penpa Tsering, de voorzitter van het Tibetaanse parlement in ballingschap een van de hoofdsprekers.

ICT-E is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot de grootste Tibet-organistie in Europa en lobbyed o.a. bij de EU en nationale regeringen om China er op aan te spreken de onderhandelingen met vertegenwoordigers van de Dalai te hervatten.

De Dalai Lama komt van 3 tot 6 juni naar Nederland. ICT-E is verheugd dat de minster van Buitenlandse Zaken Verhagen de Dalai Lama waarschijnlijk zal onvangen. Tsering Jampa, directeur van ICT-E, stelt echter dat het belangrijk is dat ook premier Balkenende hem persoonlijk zal ontvangen, zoals zijn voorganger premier Kok in 1999 deed. Het zou een gemiste kans zijn als premier Balkenende niet het voorbeeld van zijn Europese collega's volgt, waaronder Merkel, Brown, Leterme en Sarkozy, die de Dala Lama in de afgelopen jaren hebben ontmoet. Daarom dringt ICT-E er via een petitie op aan dat Balkenende de Dalai Lama officieel ontvangt.





http://www.savetibet.nl