SHORTLIST JOS BRINK-PRIJS BEKEND

Den Haag, 8 mei 2009

De genomineerden voor de allereerste Jos Brink-prijs zijn bekend. De shortlist voor de homo-emancipatieprijs bestaat uit twee personen, een coalitie en twee organisaties, te weten:


- De gelegenheidscoalitie rond de openstelling van het burgerlijk huwelijk, bestaande uit de initiatiefnemers Jan Wolter Wabeke en Henk Krol, en verder uit Kees Waaldijk, Loes Gijbels, Frans Stelloo en Gerard Kuijpers, die een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan dit initiatief.


- De Vereniging Orpheus (www.orpheushulpverlening.nl).


- De Stichting PANN (www.pann.nl).


- Henk Krol.


- Boris Dittrich.

De jury, die bestaat uit Wim van de Camp (voorzitter), Sonja Barend, Claudia de Breij, Sophie Hilbrand en Erwin Olaf, heeft de vijf genomineerden alvast bekendgemaakt. De uiteindelijke winnaar zal de prijs - 10.000 euro en een kunstwerk - op zondag 17 mei, de internationale dag tegen homofobie, uit handen van minister Plasterk ontvangen.

Dit gebeurt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, omlijst met een feestelijk programma (Sandra Reemer, Lara Grunfeld, Anke Kuijpers, Hilmar Leujes en Frans Mulder) dat wordt gepresenteerd door Najib Amhali.

De Jos Brink-prijs is een regeringsprijs die eens in de twee jaar kan worden uitgereikt. De prijs is gericht op mannen, vrouwen, groepen of instellingen die een fundamentele bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van de positie van homoseksuelen - daaronder worden verstaan: lesbische vroouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed