Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam 15 mei 2009

Het Prins Claus Fonds steunt satirische poppenserie in Kenia

XYZ Show gaat zondag van start

Op zondag 17 mei gaat de XYZ Show van start op de Keniaanse televisiezender Citizen TV. De XYZ Show introduceert een voor Kenia nieuwe vorm van satirische televisie, met levensgrote poppen gebaseerd op bekende personen. De XYZ Show is geïnspireerd op bekende poppensatires als het Britse "Spitting Image" en het Franse "Les Guignols de l'Info". De poppen van de XYZ Show zullen wekelijks een reactie geven op nieuws en actuele maatschappelijke gebeurtenissen uit Kenia en daarbuiten. Bedenker en initiator van de XYZ Show is de Keniaanse cartoonist en Prins Claus Prijswinnaar Godfrey Mwampembwa alias Gado.

De XYZ Show daagt bekende personen uit de Keniaanse elite en politiek uit door middel van humor en satire. Het programma beoogt een nieuw forum voor sociaal en politiek debat te worden, waar ruimte is voor een open discussie.

Hoewel persvrijheid in Kenia is vastgelegd in de grondwet, is het voor veel journalisten moeilijk om hun werk ongestoord uit te voeren. Gado en zijn team hopen dat de XYZ Show een positieve bijdrage kan leveren aan het versterken van de persvrijheid en het vergroten van het politieke en sociale bewustzijn van de Keniaanse bevolking. De show levert commentaar op de actuele sociale en politieke ontwikkelingen. Door middel van humor en artisticiteit probeert de show de vrijheid van meningsuiting in Kenia te vergroten.

Gado is een van de bekendste en belangrijkste cartoonisten van Afrika. Hij publiceert dagelijks een cartoon in The Nation, de grootste krant van Kenia. Zijn werk is o.a. gepubliceerd in Le Monde (Frankrijk), Washington Times (VS), De Standaard (België) en de Japan Times. In 2007 ontving Gado voor zijn werk een Prins Claus Prijs. De jury prees hem voor zijn gewaagde cartoons waarin hij door middel van humor sociale problemen en politieke conflicten aan de kaak stelt. Ook is de Prins Claus Prijs een waardering voor zijn rol in de strijd voor het recht op vrije meningsuiting.

Het Prins Claus Fonds steunde Gado en zijn team bij het maken van de poppen van de XYZ Show. Door middel van deze steun is het voor de makers van het programma mogelijk geweest om materialen en apparatuur aan te schaffen. Belangrijke karakters in de XYZ Show zijn; Mwai Kibaki (president van Kenia), Raila Odinga (premier van Kenia) en politica Martha Karua. Ook is de Amerikaanse president Barack Obama een van de uitgebeelde karakters. De makers hopen dat de XYZ Show als voorbeeld kan dienen voor andere landen in Afrika.

Cultuur is in de visie van het Prins Claus Fonds een basisbehoefte in de ontwikkeling van een samenleving. Het Prins Claus Fonds is een platform voor interculturele uitwisseling. In samenwerking met personen en organisaties voornamelijk uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied realiseert het Fonds activiteiten en publicaties die bijdragen aan de positieve wisselwerking tussen cultuur en ontwikkeling. Het Prins Claus Fonds wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij. www.princeclausfund.org




Ingezonden persbericht