Nieuw-Vlaamse Alliantie


Taalexamens: Vlamingen scoren twee keer beter dan Franstaligen (17/05/09)

Ondanks de toename van de werkloosheid in Wallonië, daalde de afgelopen 8 jaar het aantal Franstalige kandidaten voor het Selor-examen Nederlands, nodig voor een job of promotie bij de federale overheid. Het aantal Vlaamse deelnemers daarentegen, steeg in dezelfde periode. Nog steeds scoren de Vlamingen opmerkelijk beter in de taalexamens. Een kwart van de Franstalige deelnemers slaagt, aan Vlaamse kant zowat de helft. Dat leert een schriftelijk antwoord van minister van Ambtenarenzaken Vanackere op een vraag van N-VA-Kamerlid Ben Weyts.

Nog steeds zijn er meer deelnemers voor het taalexamen Nederlands Franstaligen dus dan voor het taalexamen Frans - Vlamingen. Echter, het verbaast dat over heel de periode 2001-2008 het aantal deelnemers aan de examens Nederlands afneemt, van 10.335 naar 9.567. Het aantal deelnemers aan het examen Frans nam daarentegen toe van 6.505 naar 6.896. Anders gezegd; het aantal Franstaligen dat deelneemt aan het (Nederlandse) taalexamen daalde over 8 jaar met 7,5 %, terwijl het aantal Vlamingen dat deelnam aan het examen Frans steeg met om en bij de 6%. Nochtans ging Wallonië er in heel de periode 2001-2008 sociaal-economisch op achteruit. Van 2001 tot 2008 liep de werkloosheid er op van 9,9 % (2001) tot 11,8 % (2005) met 10,5 % voor 2007. Kortom, terwijl de werkloosheid stijgt, tonen de Franstaligen zich toch minder geïnteresseerd voor een job of een promotie bij de overheid.

Nadere analyse van de cijfergegevens leert dat het probleem vooral in Wallonië ligt, eerder dan in Brussel. Het aantal deelnemers uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dubbel zo groot dan het aantal deelnemende Walen. Dit bewijst nogmaals het grote gebrek aan arbeidsmobiliteit in Wallonië. In tegenstelling tot heel wat Vlamingen die dagelijks naar Brussel pendelen, vinden heel wat Walen de hoofdstad te ver om te gaan werken. Ze worden daartoe ook niet gestimuleerd of gesanctioneerd. Zo is de werkloosheid in Wallonië al te veel een hangmat. Wallonië moet zelf financieel verantwoordelijk worden voor de werkloosheidsuitkeringen zegt volksvertegenwoordiger Weyts. Als het voor politiek Wallonië OK is dat werklozen Brussel te ver weg vinden, dan moeten ze daarvoor ook financieel de verantwoordelijkheid dragen.

Nog steeds scoren de Vlamingen opmerkelijk beter in de taalexamens. In het taalexamen Nederlands slaagt maar een kwart van de deelnemers. Voor het examen Frans haalt daarentegen 46% het diploma. Tussen 2001 en 2008 valt er terzake weinig verbetering vast te stellen, de verhoudingen blijven dezelfde. Reden te meer om die Franstaligen die in steeds grotere getale kiezen voor Engels als tweede taal in het onderwijs, tot de werkelijkheid te roepen stelt Weyts. De kennis van het Nederlands gaat er echt niet op vooruit. Net zo min als onze kennis van het Frans trouwens. Opmerkelijk is dat de Brusselaars slechter scoren dan de Walen. De Duitstaligen zijn de beste leerlingen maar ze namen in 2008 dan ook maar met zn 80 deel aan taalexamens.

Tot slot blijft het absenteïsme een probleem maar er is heel wat beterschap. Het duizelingwekkend cijfer van 2000, 65%, is vandaag al sterk teruggebracht. Maar ook hier blijven de communautaire verschillen overeind. Bij de Vlaamse kandidaten bedraagt het absenteïsme nog 13%, terwijl 15 % van de Brusselaars hun kat sturen naar het examen en van de Waalse deelnemers 16% afwezig bleef.

Wie twee keer buisde op de taaltest, kan zich de moeite besparen. Geen enkele kandidaat die meer dan twee keer aan de taaltest mee deed, slaagde tot nog toe.