Algemene Inspectiedienst (AID)

Kreeftenstroper aangehouden in Zeeland

17 mei 2009

Vrijdag 15 mei heeft het Visstroperijteam Zuid-Nederland op heterdaad een man betrapt die 17 kreeften had gestroopt uit het Greveligenmeer. De verdachte, die de Belgische nationaliteit heeft, is verbaliseerd en zijn duikuitrusting die hij gebruikte voor het stropen is in beslag genomen. De kreeften zijn door het Visstroperijteam Zuid-Nederland teruggezet in het Grevelingenmeer.

Vanwege de omvang van de visstroperij in de wateren van Zuid-Nederland is het Visstroperijteam al enige jaren actief. Het team is samengesteld uit medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), politie Zeeland en provincie Zeeland. Met deze structurele en forse aanpak van de visstroperij in Zuid-Nederland wordt geprobeerd de stroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen. Illegaal vistuig wordt altijd in beslag genomen. Overtredingen kunnen uiteindelijk leiden tot boetes die oplopen tot EUR 16.750. De illegale activiteiten van de visstropers veroorzaken veel schade aan visbestand, natuur en milieu in de wateren van Zuid-Nederland.

In Friesland en op het IJsselmeer zijn ook visstroperijteams actief. Erg belangrijk blijft de informatie en meldingen van het publiek. Op de website van de AID (www.aid.nl) kan melding worden gedaan van (vermoedelijke) visstroperij. Het meldpunt visstroperij van de AID is ook 24 uur per dag te bereiken via telefoonnummer 045-5466230.