Socialistische Partij

Discriminatie

17-05-2009 * Dit weekeinde werden in twee voormalige Oostbloklanden, Letland en Rusland, Gay-pride marsen georganiseerd. In Moskou werd de - vreedzame - demonstratie door de politie hardhandig van de straat geslagen. In Riga werd de mars uiteindelijk door het gemeentebestuur verboden, maar na tussenkomst van de rechter werd het verbod teniet gedaan en kon de mars toch doorgang vinden: driehonderd mensen demonstreerden in Riga vóór de homoliefde en 1000 demonstranten (door de Letse televisie gekarakteriseerd als behorend tot een relgieuze sekte) demonstreerden tegen de homoliefde. Desondanks verliep de mars vreedzaam, ook dankzij de aanwezigheid van politie: slechts twee mensen (tegendemonstranten) werden ingerekend. Een jaar terug waren er bij de mars in Riga nog harde klappen gevallen, de sfeer toen was grimmig, nu was dat heel anders, vertelden ooggetuigen. Hieruit kun je concluderen dat in Letland de rechten van de homo gelukkig beter dan vroeger gerespecteerd worden. Er is nog een lange weg te gaan, maar er is verbetering zichtbaar. Discriminatie (van minderheden en vrouwen) is van alle tijden, ook - helaas - in Nederland. Al bestaat het woord nog niet zo lang, het idee 'jij bent anders dan ik en je hebt dus minder rechten' wel. Dertig jaar terug stonden bovenaan de lijst van discriminatie: de vrouw en de homo. In het openbare leven waren hun rechten beperkter, vergeleken met die van de heteroman.

Anno 2009 worden vrouwen nog altijd gediscrimineerd: iedereen kent het glazen plafond, loon is nog altijd lager dan dat van man, ook bij overheidsbanen, het uiterlijk van vrouw speelt altijd een rol, in tegenstelling tot dat van man, om een paar dingen te noemen. Ook homo's worden nog altijd gediscrimineerd: het homohuwelijk is weliswaar geregeld, homozijn wordt breed geaccepteerd en de jaarlijkse canal-pride wordt massaal bezocht, maar uit de kast komen op een middelbare school is nog altijd geen pretje en homobashen gebeurt nog steeds.

Maar het gekke is dat er tussen 1970 en nu groepen mensen bij zijn gekomen, die gediscrimineerd worden. Anno 2009 worden bijvoorbeeld ook hoofddoekdraagsters gediscrimineerd en allochtone Nederlanders en burkadraagsters. Enerzijds wordt Nederland toleranter, zeggen we: geef mensen het recht zichzelf te zijn, anderzijds zeggen we: met die burka mag je niet op straat en haalt iedereen opgelucht adem als bekend wordt dat de aanslag van 30 april gepleegd is door een autochtoon. Hoe is deze ontwikkeling te verklaren? Waarom zijn we niet in het algemeen toleranter geworden, maar blijft onze tolerantie een selectief karakter houden?