Gemeente Ede

Nummer 089 / Ede, 17 mei 2009

Gezamenlijke actie van gemeente, politie en Voedsel en Waren Autoriteit

Drankkeet Harskamp opnieuw gesloten

Een drankkeet aan de Westenengseweg in Harskamp is zaterdag 16 mei 2009 gesloten en verzegeld. Dat gebeurde tijdens een gecombineerde actie van de gemeente Ede, de Voedsel en Waren Autoriteit en de politie. Op last van burgemeester Cees van der Knaap van Ede was deze keet op woensdag 29 april 2009 al gesloten en verzegeld. Jongeren hadden de keet echter weer in gebruik genomen.

Op hetzelfde terrein sloot Van der Knaap dinsdag 31 maart 2009 al een eerste keet. Vlak naast dit gebouwtje werd daarna een nieuwe keet geopend. Deze is nu voor de tweede keer gesloten, omdat de keet weer in gebruik was genomen.

Proces verbaal
In de keet waren afgelopen zaterdagavond 16 jongeren aanwezig. Zij hebben van de politie een proces-verbaal gekregen op basis van overtreding van artikel 2.4.1 van de APV: betreden van een op basis van artikel 174a van de Gemeentewet gesloten woning of lokaal. De politie legt de processen-verbaal voor aan de officier van justitie van het Arrondissementsparket Arnhem.

De Voedsel- en Warenautoriteit constateerde dat er sprake is van een commerciële keet en heeft daarvan proces-verbaal opgemaakt. Tegen betaling werd drank verkocht aan de aanwezige jongeren. Dit betekent dat de eigenaar van de keet de Drank- en Horecawet overtreedt. Ook de Voedsel en Waren Autoriteit legt het proces-verbaal voor aan de officier van Justitie.

Tegen beide keten loopt ook een handhavingtraject door de gemeente Ede op basis van overtreding van het bestemmingsplan.

Gemeentewet
De sluitingen van de keten op dit perceel zijn telkens gebaseerd op artikel 174a van de Gemeentewet omdat de vrees voor (geluids)overlast en verstoring van de openbare orde op en bij het perceel blijft bestaan in aanwezig van een keet waar veel jongeren bijeen komen.

De sluiting van de eerste keet was namelijk het gevolg van strafbare feiten en (geluids)overlast, veroorzaakt door de samenkomsten en alcoholgebruik in de keet. Op 27 maart 2009 was er een vechtpartij op straat bij de keet, waarbij tachtig jongeren betrokken waren, onder meer bezoekers van de Harskampse keet. De burgemeester sloot toen de keet op basis van artikel 174a van de Gemeentewet.
---