Politie Rotterdam Rijnmond

Zondag 17 mei 2009

* STRAATROVEN MET GEWELD UITGEBREID ONDERZOCHT EN OPGELOST DOOR

AANHOUDING VERDACHTE
SPIJKENISSE/DE EILANDEN - De politie heeft een man aangehouden die wordt verdacht van meerdere straatroven met geweld. Met de aanhouding van de verdachte zijn minimaal zes straatroven (in de periode van eind december 2008 en begin 2009) opgelost.

De man deed zich voor als bedelaar, vroeg mensen geld, maar wanneer ze dit niet gaven, gebruikte hij doorgaans geweld om dit alsnog te krijgen. Woensdagavond 8 april rond zeven uur kwam een 17-jarige jongen vanaf de Groene Kruisweg de Churchilllaan oprijden. Ter hoogte van de bushalte voor de Hoogwerfsingel werd hem de doorgang belemmerd door een man. Deze vroeg hem om geld te lenen voor zijn zieke broer. Toen de koerier dit niet wilde, pakte de man hem bij zijn keel vast met beide handen. Deze koerier kon nog wegkomen.
De gewelddadige straatrover sloeg die avond nog een keer toe. Rond twaalf uur kregen agenten de melding van een straatroof bij metrostation Zalmplaat. Een vrouw vertelde daar beroofd te zijn. De verdachte had haar vanaf het station gevolgd en haar een paar keer iets toegeroepen. Hij vroeg geld aan haar, maar toen zij aangaf dat niet te hebben, heeft hij haar portemonnee uit haar tas gepakt. Bij de worsteling die ontstond, liep zij een verwonding aan haar knie op en een scheurde haar kleding.

De man wordt ook verdacht van een eerdere straatroof op dinsdagavond 31 maart rond zes uur. Op de Willemshoevelaan werd een 17-jarige jongen uit Spijkenisse aangesproken door de man. Hij vroeg of hij 20 euro kon wisselen. Toen de jongen het geld in zijn handen had, pakte de man dit eruit en ging ervandoor.

Nog eerder, op vrijdagavond 27 maart rond half elf, is een diefstal met geweld geweest op een 34-jarige Rotterdammer. De man zat in de metro. De verdachte kwam binnen in de metro en gooide zijn fiets door het stel heen. Hij benaderde een reiziger agressief en wilde geld van hem. Het slachtoffer gaf niets, en gaat bij het eerste station de metro uit. De verdachte gaat ook de metro uit en gaat met zijn fiets weg via het einde van het perron. Dit was op metrostation Zalmplaat.

Voor dit incident, was er nog een incident. Metrostation Spijkenisse, zondagavond 1 maart rond half elf. De verdachte vraagt op een zielige manier geld in de metro. Een man ging naast hem zitten en geeft hem tien euro. Gezamenlijk gaan ze de metro uit bij Spijkenisse Centrum. De 'zielige' man wilde nog meer geld hebben en bedreigde hem dat hij zal steken. Het slachtoffer is weggerend naar het politiebureau. De verdachte kon ontkomen.

Tenslotte wordt de man ook nog verdacht van het afpersen van een jongen met een geestelijke handicap. Dit ondermeer bij een kinderboerderij. De verdachte dwong een jongen om meerdere malen te pinnen en het geld af te geven.
De verdachte, een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is eind april na uitgebreid recherche onderzoek aangehouden. Hij zit in voorarrest.


* VIER VERDACHTEN AANGEHOUDEN NA STRAATROOF

SPIJKENISSE / DE EILANDEN - De politie heeft vier personen aangehouden na een onderzoek naar een straatroof in december. Eén van de vier wordt ook nog verdacht van een andere straatroof. Een straatroof vond plaats op 11 december. Toen kreeg de politie 's avonds rond tien uur de melding dat er op de Hogeweg, bij het bruggetje, iemand aanwezig zou zijn die zojuist beroofd was. Hij was van metrostation Spijkenisse de Akkers naar huis gelopen. Op het bruggetje werd de jongen aangesproken door twee jongens. Ze wilden eerst een sigaret hebben, maar vervolgens geld. Onder bedreiging van een vuurwapen moest de 18-jarige jongen uit Spijkenisse toen zijn pinpas en de pincode afgeven. Eén van de daders is gaan pinnen en kwam terug. Daarna hebben ze het slachtoffer in elkaar geslagen en schopten hem, ook toen hij al op de grond lag. De jongen had een blauw oog en diverse verwondingen. De daders vertrokken met een paar honderd euro en een telefoon. Afgelopen weken zijn de verdachten aangehouden op hun huisadres in Spijkenisse en Rotterdam. In Spijkenisse gaat het om een 20- en een 22-jarige man. In Rotterdam zijn dit een 18- en 19-jarige man.

De 22-jarige man uit Spijkenisse wordt ook verdacht van een straatroof op vrijdagavond 26 december. Rond acht uur kwam een 19-jarige jongen op het politiebureau met de mededeling dat hij zojuist beroofd was van zijn mobiele telefoon. Dit was gebeurd bij metrostation Spijkenisse Centrum. Hij was achter de dader aangerend, maar werd door de dader in een hoek gedrukt. Hij werd daarbij in zijn rug geprikt en werd met de dood bedreigd.

Eén van de verdachten, de 18-jarige uit Rotterdam wordt ook verdacht van huiselijk geweld en een diefstal bij een supermarkt. Bij het huiselijk geweld wordt de man ervan verdacht zijn zus een gebroken neus te hebben geslagen. Hij bekende het huiselijk geweld en de diefstal.
De 22-jarige Spijkenisser is in april voorgeleid en zit nog vast.


* ZEVEN VERDACHTEN AANGEHOUDEN UIT SUPPORTERSBUS

FEIJENOORD-RIDDERSTER - De politie heeft een supportersbus staande gehouden en eruit 7 verdachten gehaald en aangehouden. De politie kreeg zaterdagavond melding dat in een supportersbus van Feijenoord vernielingen waren gepleegd. Dus bus reed vanuit Breda naar Rotterdam. Ondermeer de voetbalunit van de politie die het evenement begeleidde, heeft de bus vlakbij de Kuip op het Marathonviaduct rond half elf staande gehouden. De bus is omsingeld door politiepersoneel en de verdachten zijn uit de bus gehaald. Zeven personen zijn aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. De jongeren, in de leeftijd van 15 t/m 20 jaar oud uit Rotterdam, Krimpen a/d IJssel, Pijnacker en Gouda worden er ondermeer van verdacht: de gordijnen te hebben gesloopt, de relingen door de bus gegooid, de afzuiginstallatie te hebben vernield en het dakluik kapot te hebben gemaakt. De politie
* UPDATE NAAR AANLEIDING VAN ONDERZOEK DODE MAN

UPDATE NAAR AANLEIDING VAN EERDER
VERSTUURD BERICHT HEDEN MORGEN
SPIJKENISSE - De politie heeft naar aanleiding van onderzoek de identiteit achterhaald van de overleden man in het trapportaal van woningen aan de Poolsterstraat. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Krimpen aan den IJssel. Het slachtoffer was het weekend op visite bij zijn zus die aan de Poolsterstraat woont. De politie gaat uit van een misdrijf en heeft een groot rechercheteam op de zaak gezet.


* OVERLEDEN MAN AANGETROFFEN IN TRAPPORTAAL

SPIJKENISSE / DE EILANDEN - De politie onderzoekt de toedracht van overlijden van een man die is aangetroffen in een trapportaal aan de Poolsterstraat.
In de nacht van zaterdag op zondag na middernacht kreeg de politie melding dat er door een voorbijganger een man was aangetroffen in een trapportaal bij de woningen aan de Poolsterstraat. De man was overleden. De politie is een onderzoek gestart naar het overlijden van de man en sluit een misdrijf niet uit. De recherche van de district de Eilanden vraagt getuigen, dan wel mensen die anderszins informatie hebben, om contact op te nemen met hen via 0900-8844. Er kan ook anoniem gebeld worden op 0800-7000.


* SKIMMERS AANGEHOUDEN / 25.000 EURO IN BESLAG

ROTTERDAM-ZUID - De politie heeft een drie mannen aangehouden die worden verdacht van 'skimmen'. Ze waren in het bezit van 25.000 euro en 39 valse bankpassen.
Een oplettende getuige informeerde de politie dat er drie verdachte mensen bezig waren bij een pinautomaat op de Middenbaan-Noord. Agenten gingen direct naar de locatie. De getuige had intussen gezien dat de mannen weggelopen waren. De politiemensen zetten hierop de achtervolging in. Ook andere omstanders wezen in de juiste looprichting. Bij de Croese stapten de drie verdachten in een groene auto en reden met hoge snelheid weg. Met een burgerauto is het verdachte voertuig achtervolgd; deze reed over de Groene Kruisweg richting Poortugaal en negeerde hierbij diverse verkeerslichten en sneed het andere verkeer af. Andere gewaarschuwde agenten zagen de auto vanaf de Groene Kruisweg de Beatrixstraat inrijden. Tijdens de achtervolging werden er vanuit de vluchtauto diverse bankpassen uit het voertuig gegooid. De auto is op de Beatrixstraat tot stoppen gedwongen; de drie mannen zijn door politiepersoneel aangehouden en overgebracht naar een politiebureau waar ze zijn ingesloten. Bij de mannen, zonder vaste woon- of verblijfplaats in de leeftijd van 22, 30 en 30 jaar oud, zijn in totaal 39 (34 op straat / 5 in de auto) valse bankpassen en rond de 25.000 euro aan contant geld aangetroffen. Het geld, de valse passen en voertuig zijn door de politie in beslaggenomen.


* AANHOUDING VAN VERDACHTE MET VUURWAPEN
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie heeft een man met een vuurwapen aangehouden. Bij de aanhouding is de man door de politie in zijn been geschoten. Zondagmorgen rond kwart voor vijf kreeg de politie melding dat er een man in een café aan de Nieuwe Binnenweg aanwezig zou zijn die een vuurwapen bij zich droeg. De man was even het café uitgegaan, maar wilde weer naar binnen. Een medewerker van het café ontzegde hem echter de toegang. Agenten arriveerden en gaven de verdachte instructies, maar deze reageerde daar niet op. De verdachte greep naar zijn broeksband. Ook na het afvuren van een waarschuwingsschot, voldeed de man niet aan de opdrachten van agenten. De man greep weer naar zijn broeksband en liep richting een agent die op dat moment de verdachte in zijn been schoot. Hierop kon de verdachte direct onder controle worden gebracht.
Bij de 19-jarige Rotterdammer wordt door politiepersoneel een vuurwapen en ook nog een mes aangetroffen. Hij is voor behandeling overgebracht naar het EMC, waarna hij kort daarop overgebracht is naar een politiebureau. Standaard procedure is dat de Rijksrecherche de toedracht onderzoekt.


* POLITIEBUS WORDT AANGEREDEN DOOR AUTO
CAPELLE AAN DE IJSSEL - De politie onderzoekt de toedracht van een aanrijding waarbij een auto tegen een politiebus is gereden. Zondagmorgen rond half acht reed een politiebus op de Slotlaan. Door vermoedelijk een combinatie van snelheid en een nat wegdek gleed een andere auto, rijdende op de A. van Rijckevorselweg, door het rode verkeerslicht en ramde het politievoertuig die daarop kantelde. Alle betrokkenen, waaronder de 20-jarige Rotterdammer, zijn daarop voor verhoor overgebracht naar een politiebureau. De technische ongevallen dienst van een andere politieregio onderzoekt de toedracht. Dit is standaard procedure.

Zaterdag 16 mei 2009


* VERDACHTEN DIEFSTAL AANGEHOUDEN
ROTTERDAM-NOORD/SCHIEBROEK - De politie heeft twee verdachten aangehouden voor diefstal uit een woning.
Vrijdagmorgen vroeg kreeg de politie melding dat er zojuist een diefstal uit een woning aan de Rutgersstraat had plaatsgevonden. Een 23-jarige Rotterdamse was daar wakker geworden, toen er twee jongens haar huis uitrende. Dit waren bekenden van de bewoonster. Ze bemerkte dat ondermeer een spelcomputer was verdwenen. Direct stelden agenten een onderzoek in de omgeving en troffen één van de verdachten aan op kruising van de Wilgenplaslaan en de Donkersingel. De andere dader zou in tramlijn 25 zijn gestapt. Agenten hebben de tram stil laten zetten op de Schieweg. In dit voertuig zagen zij de andere verdachte zitten, die ondermeer de spelcomputer in een tas had zitten. Het tweetal uit Amsterdam in de leeftijd van 19 jaar oud is door de politie rond kwart voor zeven aangehouden en overgebracht naar een politiebureau waar ze zijn ingesloten voor nader onderzoek. De politie onderzoekt de toedracht.


* ANPR-CONTROLE; RUIM 11.000 EURO IN BESLAG GENOMEN

HOOGVLIET - De politie heeft in samenwerking met de Belastingdienst, de Douane, de RDW en diverse deurwaarders van het CJIB een ANPR-controle uitgevoerd op de Aveling. De controle is uitgevoerd op de Aveling van vrijdagmiddag twee uur tot vrijdagavond negen uur. In totaal zijn 2513 voertuigen gescand; dit leverde 43 hits op. Agenten hebben 9 bekeuringen uitgeschreven voor ondermeer het niet-dragen van een gordel en foutieve lading. Politiemensen namen een auto in beslag en inden 5 openstaande boetes.
De Belastingdienst inde in totaal 11.123 euro. Bij één gecontroleerde bestuurder bleek nog een bedrag open te staan van 8.487 euro. Ze namen 3 voertuigen in beslag. Door de RDW werd 1 trekkend voertuig met aanhanger gecontroleerd. De maakte misbruik van handelaarskentekenplaten.


* POLITIE CONTROLEERT ZWAAR VERVOER
ROTTERDAM-ZUID/BOTLEK - De politie heeft van vrijdagmiddag half drie tot vrijdagavond kwart voor tien een controle uitgevoerd op de Botlekweg. Deze controle was gericht op zwaar vervoer. Tijdens de controle werden door agenten 20 voertuigen aan een onderzoek onderworpen. Ze maakten 7 processen-verbaal voor ondermeer: verlopen keuring, onregelmatigheden met de tachograaf, te korte dagelijkse rust. Ze schreven daarnaast 8 bekeuringen uit in totaal voor een bedrag van 4480,- euro. Dit ter zake van een te hoge lading, afvallende lading, te grote lengte en te hard rijden. Ook waren er overtredingen aangaande: geen ontheffing hebben en een uitstekende lading.

Vrijdag 15 mei 2009, middageditie


* SCHIP KANTELT BIJ LOSSEN / 23 CONTAINERS ERAF

BOTLEK - De Zeehavenpolitie onderzoekt de toedracht van een incident waarbij 23 containers van een schip waren afgevallen. Vrijdagmiddag rond half één kreeg de politie de melding dat er vanaf een schip diverse containers waren gevallen. Ter plekke bij een bedrijf aan de Zaltbommelstraat bleek het te gaan om 23 containers die van het vaartuig af waren gevallen. Tijdens het lossen, was het schip in onbalans geraakt en helde over van links naar rechts. Hierdoor vielen er containers aan weerszijden van het schip af. Als gevolg daarvan kwam een kabel die het schip aan de kade houdt, dermate onder spanning, dat het knapte en tegen het been van een medewerker aan zwiepte. De 23-jarige man uit Almere is hierop met ernstig beenletsel overgebracht naar het Erasmus MC ziekenhuis.
In de containers zaten hoofdzakelijk levensmiddelen. De Zeehavenpolitie onderzoekt de toedracht.


* DIVERSE HENNEPKWEKERIJEN OPGEROLD
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie heeft in één week in dezelfde straat twee hennepkwekerijen opgerold dankzij de hulp van oplettende mensen.
Maandagmiddag (11 mei) rond twaalf uur stelde de politie een onderzoek in in een woning aan de Oude Binnenweg. Dit na een anonieme melding. Agenten gingen de woning in en zagen gelijk al in de woning een dikke stroomkabel van de keuken naar de woonkamer. Tevens lagen er zakken potgrond. Ook liep er vanuit de badkamer een dikke tuinslang naar de woonkamer. Na verder onderzoek troffen agenten de hennepkwekerij aan met 225 planten, diverse lampen, airco's, een ventilator en gasflessen. DS+V en de Roteb zijn ter plaatse verzocht door de agenten. Agenten namen uit de woning in beslag: een wapenstok en CS gas. Tevens is het energiebedrijf kennis gegeven in verband met diefstal van energie. Naar de eigenaar van de woning is een onderzoek ingesteld.

VERNIETIGING
De tweede hennepkwekerij die de politie deze week aan de Nieuwe Binnenweg oprolde was op vrijdagochtend rond kwart voor elf. De politie stelde een onderzoek in in de woning, ook weer na een tip. Boven in de woning is een kwekerij aangetroffen met 350 planten die volop in bedrijf was. Agenten stelden het hennepteam van de gemeente in kennis, om zorg te dragen voor het oprollen en vernietigen van de kwekerij. Naar de eigenaar en de verantwoordelijke is door politiemensen een onderzoek ingesteld. MELDEN VAN KWEKERIJEN
Volgens cijfers is er in Rotterdam-Rijnmond gemiddeld twee keer per maand brand in een woning die veroorzaakt wordt door een hennepkwekerij. Een kwekerij is verboden, maar is daarnaast ook gevaarlijk voor de omgeving. Melden van een dergelijke kwekerij, zoals bij genoemde kwekerijen succesvol is gebeurd, kan bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.