Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Museum Het Rembrandthuis 27 februari 2009

Jan Lievens (1607-1674). Loopbaan van een Wonderkind 17 mei t/m 9 augustus 2009

Museum Het Rembrandthuis organiseert van 17 mei tot en met 9 augustus 2009 een tentoonstelling over de zeventiende-eeuwse schilder Jan Lievens, tijds- en stadsgenoot, maar ook concurrent van Rembrandt. Lievens gold al vroeg als wonderkind en was gedurende zijn leven een hoog gewaardeerd en uiterst succesvol kunstenaar. Hij was een vernieuwende schilder, tekenaar en graveur, die vele kunstwerken schiep met een breed scala aan onderwerpen - van religieuze en allegorische werken tot landschappen, tronies en formele portretten - en kreeg belangrijke opdrachten uit heel Europa. Tegenwoordig is hij vooral bekend door zijn samenwerking met Rembrandt in Leiden aan het eind van de jaren 1620. Zijn latere carrière in Londen, Antwerpen, Amsterdam, Den Haag en Berlijn is veel minder bekend.

Tentoonstelling
In de tentoonstelling komen Lievens' vroege werk en zijn betrekkingen met Rembrandt in de jaren 1620 uiteraard aan bod. Maar daarnaast wordt ook aan zijn latere werk uitvoerig aandacht geschonken, waaronder de belangrijke opdrachten die hij ontving van leden van het Huis van Oranje, de Engelse koning Karel I, de Staten van Holland in Den Haag, de keurvorst van Brandenburg in Berlijn, en de opdrachten voor monumentale schilderijen in openbare gebouwen, zoals het Rijnlandshuis in Leiden en het nieuwe Amsterdamse stadhuis (nu Koninklijk Paleis). Lievens was een uitstekend portrettist, die zowel filosofen, dichters en kunstenaars als admiraals en burgemeesters tot zijn clientèle mocht rekenen. De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met de National Gallery of Art in Washington en de Milwaukee Museum of Art. In een prachtig overzicht van 45 schilderijen, 25 prenten en 25 tekeningen, afkomstig uit vooraanstaande internationale collecties, komen alle aspecten van Lievens' kunstenaarschap uitvoerig aan bod.

Catalogus
Arthur K. Wheelock Jr., Jan Lievens. A Dutch Master Rediscovered, Yale University Press, New Haven & London

De tentoonstelling was eerder te zien in:
National Gallery of Art, Washington (26 oktober 2008 t/m 11 januari 2009) Milwaukee Museum of Art, Milwaukee (9 februari t/m 26 april 2009)

Toegangsprijs
Tijdens de tentoonstelling geldt een toeslag.

Audiotour
Bij de tentoonstelling is een speciale audiotour inbegrepen.
---