Waterschap Aa en Maas

Peellimieten en Integraal Gebiedsprogramma strijden om Peeltrofee

Brabantse Kluis, Historische Peellimieten en Integraal Gebiedsprogramma strijden om Peeltrofee

Publicatiedatum : 22 april 2009

Uitreiking van Peeltrofee tijdens Peeldag op zondag 17 mei

Op zondag 17 mei aanstaande zal gedeputeerde Annemarie Moons de Peeltrofee uitreiken op de Peeldag, die onderdeel uitmaakt van de Dag van ons Brabantse Platteland. Op de Peeldag kunnen in- en omwonenden van reconstructiegebied De Peel zien wat er allemaal op en rondom het platteland gebeurt en deelnemen aan diverse activiteiten. Waterschap Aa en Maas is intensief betrokken bij één van de genomineerde projecten: het Integraal gebiedsprogramma (IGP) Bakel-Milheeze.

De Peeltrofee is een prijs die in het leven is geroepen door reconstructiecommissie De Peel en die jaarlijks wordt uitgereikt aan een project, persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan een duurzaam platteland in De Peel. De winnaar van de Peeltrofee wordt in het zonnetje gezet en ontvangt een uniek kunstwerk van kunstenaar Piet Haagh die de wisselwerking tussen de Peelbewoners en hun omgeving symboliseert.

Herberg de Brabantse kluis
Eén van de drie genomineerden is herberg de Brabantse Kluis, een kloosterboerderij gelegen in Aarle Rixtel. Een deel is omgebouwd tot een familiehotel en als nieuwe bedrijfstak aan het boerenbedrijf toegevoegd. Hiermee heeft een mooi cultuurhistorisch gebouw een nieuwe en duurzame bestemming gekregen. Een klein conferentiecentrum, restaurant en terras maken ook deel uit van het project.

Historie Peellimieten 1716
Het project de Historische Peellimieten 1716 is door de gemeente Deurne en de commissie Grenspalen 1716 in samenwerking met enkele andere gemeenten opgezet. Hier zijn zeven historische grenspalen en locaties herbouwd, op dezelfde locaties als ze in 1716 stonden. Hierdoor komt de historie voor bewoners en recreanten weer tot leven.

Integraal Gebiedsprogramma Bakel-Milheeze
Het derde genomineerde project is het IGP Bakel-Milheeze. Binnen dit project is onlangs gestart met het geven van een nieuwe functie aan een gebied van 400 hectare tussen natuurgebied De Stippelberg en de kernen Bakel en Milheeze. Er worden onder andere een golfbaan, camping en nieuwe natuur gerealiseerd en landschappelijke waarden worden hersteld. Waterschap Aa en Maas is een belangrijke partner in dit project. De omleiding van de Snelle Loop en herinrichting van de Kaweise Loop maken namelijk onderdeel uit van dit IGP.

Uitreiking op Peeldag
Op zondag 17 mei zal de Peeltrofee uitgereikt worden in dorpscentrum De Gouden Helm aan de Oude Peelstraat 3 in Helenaveen. Om 13:00 uur start de officiële opening. De Peeldag vindt plaats van 12:00 tot 17:00 uur en maakt onderdeel uit van de Dag van ons Brabantse Platteland. Kom met eigen ogen zien wat er allemaal op het platteland gebeurt. Tijdens de Dag van ons Brabantse Platteland kan er van 09:30 tot 17:00 uur gratis worden deelgenomen aan activiteiten en excursies. Per tandem of solex van de natuur genieten in Helenaveen en Griendtsveen, een wandeling, fietstocht of busexcursie maken of onder begeleiding van een gids meer
aan de weet komen over de unieke Peelvenen. Voor meer informatie over de
excursies en activiteiten, kijk op www.streekhuisdepeel.nl of www.brabant.nl/onsplatteland.