Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
wilt u reageren?
mailto:k.otte@amersfoort-in-c.nl

Zonen en dochters van Amersfoort in Museum Flehite, Mondriaanhuis en Armando Museum Bureau

17 mei t/m 13 september 2009 t/m 6 sept in AM Bureau

Mondriaanhuis
www.mondriaanhuis.nl

Armando Museum Bureau
www.armandomuseum.nl

Museum Flehite
www.museumflehite.nl
Zonen en dochters van Amersfoort in Museum Flehite, Mondriaanhuis en Armando Museum Bureau

17 mei t/m 13 september 2009 in Museum Flehite en Mondriaanhuis, t/m 6 september in Armando Museum Bureau

Zonen en dochters van Amersfoort: een bijzonder tentoonstellingsproject in het feestjaar 2009

3 x 3 jonge kunstenaars, zonen en dochters van Amersfoort, zijn in het kader van Amersfoort 750 gevraagd te reageren op het werk van de beroemde Amersfoortse kunstenaars Matthias Withoos, Piet Mondriaan en Armando. De kunstenaars: Hellen Abma, Gonneke de Haan, Astrid Hermes, Ayuk Kuperus, Ilse Leenders, Marcus Maliepaard, Henrique van Putten, Mardoe Painter en Mo Reda zijn al in 2007 begonnen met hun werkproces. Vanaf 17 mei 2009 is het eindresultaat te zien in Museum Flehite, Mondriaanhuis en het Armando Museum Bureau.

Matthias Withoos, Piet Mondriaan en Armando, zijn ooit als onbekende talenten begonnen en moesten net als ieder ander hun weg zoeken; zij zijn alle drie beroemd geworden. Toen ze doorbraken woonden ze alle drie buiten Amersfoort, maar hun roots en lotsbestemming blijven met Amersfoort verbonden. Amersfoort is trots dat deze kunstenaars oorspronkelijk uit Amersfoort komen. In de stad hebben ze ieder een eigen plek waar hun werk permanent te zien is. Museum Flehite is het 'thuis' van Withoos. Een van zijn meesterwerken, Gezicht op Amersfoort is een topstuk uit de collectie van het museum. Het Mondriaanhuis, geboortehuis van Piet Mondriaan, geeft een beeld van leven en werk van de kunstenaar. Armando Museum Bureau toont het werk van veelzijdig kunstenaar Armando.

3 x 3 jonge kunstenaars
Welke jonge beeldend kunstenaars durven de confrontatie aan met de meesters Withoos, Mondriaan, Armando? Welke talenten brengt Amersfoort voort? Het feestjaar 2009 vormde een mooie aanleiding om antwoorden op die vragen te vinden. In 2007 is een oproep geplaatst en uit de kunstenaars die reageerden zijn negen jonge talenten geselecteerd die ieder een eigen band met Amersfoort hebben. De kunstenaars gaan ieder vanuit hun eigen discipline: schilderkunst, fotografie, installatiekunst, de confrontatie met een van de meesters aan. Henrique van Putten, Mardoe Painter en Gonneke de Haan reageren op het werk van Matthias Withoos. De zeventiende eeuwse schilder is vooral bekend om zijn vanitasstillevens. Ayuk Kuperus, Hellen Abma en Ilse Leenders reageren op het werk Piet Mondriaan. Mondriaan begon zijn carriere met realistische portretten en landschappen om uiteindelijk in New York zijn beroemdste werk Victory Boogy Woogy te maken. Astrid Hermes, Marcus Maliepaard en Mo Reda gaan de confrontatie met Armando aan. Armando schildert, is beeldhouwer, dicht en schrijft.

Verbinding tussen jong en oud talent uit Amersfoort Het tentoonstellingsproject is speciaal voor het jubileumprogramma van Amersfoort 750 ontwikkeld. Met het project willen de drie musea benadrukken dat de stad en haar inwoners trots kunnen zijn op de grote talenten die de stad Amersfoort heeft voortgebracht. Nog steeds zijn er veel jonge, talentvolle kunstenaars in de stad. Het project legt tegelijk ook een verbinding tussen jong en oud talent. Wie blijken er in 2059 doorgebroken te zijn en thuis te horen in het rijtje Withoos, Mondriaan, Armando? Bij de tentoonstellingen verschijnt een tentoonstellingskrant waarin interviews met de jonge talenten staan. Er worden kinderworkshops gegeven in het Mondriaanhuis door Ayuk Kuperus en de komende maanden zal op diverse plekken in de stad het speciale Zonen & Dochters minimuseum te zien zijn. Jongeren tot 18 jaar en museumkaarthouders kunnen Zonen & Dochters gratis bezoeken, een passe partoutkaart kost ¤ 9,-.

openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 11.00 - 17.00 uur
zaterdag en zondag 12.00 - 17.00 uur
Hemelvaartdag en Tweede Pinksterdag open van 12.00 - 17.00 uur Eerste Pinksterdag gesloten

/////////// einde bericht //////////////