Ingezonden persbericht


Persbericht

Project Sleurkunst trekt in mei en juni rond in de Randstad Utrechts kunstenaarscollectief start met rondreizende caravankunst

Utrecht, 29 april 2009 - Vanaf 17 mei 2009 kun je in de steden Utrecht, Rotterdam en Amsterdam een vijftal kunstenaars met vijf caravans tegen het lijf lopen. Onder de tot de verbeelding sprekende naam Sleurkunst gaan ze op een aantal zondagen in mei en juni rondtrekken en gaan daarbij uit van rizoom denken.

Vijf Utrechtse kunstenaars trekken rond en nemen hun werk mee, dat is in het kort de essentie van Sleurkunst. De voorwaarde voor het werk is dat het op wielen moet staan, zodat het naar verschillende locaties toe kan rijden om het publiek kennis te laten maken met het werk. Deze manier van bewegen spreekt de initiatiefnemers aan en geeft ruimte om te ontsnappen aan het voorspelbare van een vaste expositie. Ze willen ontsnappen en nieuwe wegen ontdekken tussen de hiërarchische lagen van de kunstwereld en gaan en staan waar ze zelf willen.

Deze nomadische instelling, waarin beweging belangrijk is voor de ontwikkeling van kunst als een 'happening', laat zien dat het onverwachte bijdraagt aan de ervaring van kunst. Sleurkunst gaat zwerven door een stad waardoor het werk gaat woekeren vergelijkbaar met een rizoom, een ondergronds wortel stelsel dat niet vanuit één centrale stam vertakt zoals de boom met wortels, maar willekeurig punten met elkaar verbindt. Het verstand krijgt geen vat op al deze vluchtlijnen die blijven vertakken en daardoor elke betekenis ontlopen en doordringen tot ons gevoel.

Sleurkunst is onderdeel van 'De Belofte'. Met het oog op een mooie toekomst is vanuit het Utrechtse genootschap Kunstliefde 'De Belofte' opgezet om veelbelovende, net afgestudeerde kunstenaars een kans te geven ervaring op te doen en te exposeren.

In mei en juni doet Sleurkunst drie steden aan: Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Een stoet van vijf voertuigen met aanhanger trekt door de steden en staat op enkele plaatsen stil om bezoekers toegang tot de caravans te bieden. De caravans zelf zijn kunst geworden en daarin is werk te bezichtigen. Zo beweegt de stoet zich tijdens zijn tocht door en naar de steden als een rijdend kunstobject over de wegen. Sleurkunst beweegt, verrast, groeit en vertakt zich.

De website www.sleurkunst.nl is een belangrijk platform binnen het project. Hierop is het ontstaan en de groei van Sleurkunst te volgen in foto en video. Daarnaast is Sleurkunst ook actief via andere kanalen, zoals Twitter, Facebook en Hyves. Alle kanalen zijn onderdeel van de rizoom-benadering waar Sleurkunst vanuit gaat.

De opening van Sleurkunst is op zondag 17 mei van 14.00 uur tot 15.30 uur voor de Stadsschouwburg in Utrecht en gaat volledig in camping-stijl. De happening wordt opgeluisterd door woord- en geluidkunstenaar Skinfiltr8r uit Gouda. Hij zal reageren op het concept van Sleurkunst en schroomt daarbij niet om het publiek actief te betrekken. Daarna zijn de caravans nog te zien in de volgende steden:

24 mei: Rotterdam
30 mei: Museumnacht Utrecht
31 mei: Amsterdam
7 juni: Utrecht (finissage)

De precieze locaties zijn niet vast, maar via Sleurkunst.nl, Twitter, Facebook & Hyves zijn recente ontwikkelingen op de voet te volgen.

Uiteindelijk willen de initiatiefnemers van Sleurkunst het project uit laten groeien tot een groot nationaal kunstproject dat nog veel meer steden en dorpen aan gaat doen. De plannen zijn al in de maak en nieuwe aanmeldingen druppelen inmiddels ook binnen. Echter, tot die tijd zijn het de vijf pioniers die Sleurkunst introduceren.

----------



Ingezonden persbericht