Ingezonden persbericht


Persbericht

Leiden, 7 mei 2009

17 mei 2009 Lezing door Harm Beukers in De Lakenhal, Leiden

Bij de tentoonstelling Holland Mania: Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland, die 16 mei opent, wordt een uitgebreid activiteiten-programma georganiseerd. Elke zondag kan de museumbezoeker gratis een lezing bijwonen. Harm Beukers, directeur van het Scaliger Instituut, zal met zijn lezing "Over Drakenbloed en Drakentanden" op zondag 17 mei het spits afbijten. Professor Harm Beukers is Scaliger Hoogleraar en directeur van het Scaliger Instituut, een centrum voor bestudering van de bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek. Door dit instituut kunnen studenten in aanraking komen met de vele unieke Leidse boeken en manuscripten. Onder de titel "Over Drakenbloed en Drakentanden" zal hij aandacht besteden aan de wetenschappelijke uitwisseling tussen Nederland en Jan in de Edo periode (tussen 1603-1871)

Aanleiding van de manifestatie Holland Mania is de viering van het vierde eeuwfeest van de vestiging van de Pilgrims in Leiden, de tocht van Henry Hudson naar Amerika én de viering van 400 jaar handelscontacten tussen Nederland en Japan. Historische laten zien hoe Amerikaanse en Japanse kunstenaars, diplomaten en toeristen naar Nederland reisden en wat zij daar zagen. De wisselwerking tussen geschiedenis en mythevorming komt onder andere aan bod met Titia Bergsma, de eerste westerse vrouw in Japan en exemplarisch voor de Japanse mythevorming over Nederland. Het Amerikaanse icoon Hans Brinker, van het bekende verhaal over het jongetje dat zijn vinger in de dijk stak, komt terug als voorbeeld van Amerikaanse mythevorming. Inspelend op de historische presentaties maken hedendaagse kunstenaars artistieke ingrepen op het fenomeen Holland Mania. Alle zintuigen worden hierbij aangesproken. Geuren uit het negentiende-eeuwse Deshima roepen de sfeer op van de tijd dat de Nederlanders op dit eiland waren. Licht- en windinstallaties verwijzen naar het oer-Hollandse gevecht tegen de natuur. Discussies en geluid presenteren het gevoel dat Amerikanen bij het begrip Dutchness hebben.

Aanvang 14.00 uur Toegang lezing gratis op vertoon van geldig entreebewijs. Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, tel 071-5165360

Voor het complete programma zie www.hollandmania.nl