Gemeente Amersfoort

Persbericht Amersfoort 750 - vrijdag 8 mei 2009

Spirit, een dansvoorstelling met hart en ziel voor 750 jarig Amersfoort

AMERSFOORT - Speciaal voor de 750ste verjaardag van Amersfoort maakte het Internationaal Danstheater voor de Jeugd de voorstelling Spirit. Deze voorstelling, geregisseerd door Brigitta Hauer, laat zien én voelen hoe rituelen en denkbeelden van mensen wereldwijd kunnen verschillen of op elkaar lijken. Duizenden Amersfoortse scholieren bezoeken de voorstelling Spirit in theater De Flint. De première van Spirit vindt plaats op zaterdag 16 mei.

Overal ter wereld denken en doen mensen anders. Zo zijn ze opgevoed of ze geloven dat het zo moet. Je kunt het zien aan dagelijkse dingen, zoals elkaar begroeten, eten klaarmaken, kleding aantrekken of bidden. Maar ook aan speciale gebeurtenissen zoals vieren dat het lente wordt, trouwen of een dode begraven. Het Internationaal Danstheater voor de Jeugd laat in Spirit zien én voelen hoe rituelen en denkbeelden van mensen wereldwijd kunnen verschillen of op elkaar lijken. Allerlei dansstijlen, culturen en choreografieën van vroeger en nu, ver weg en dichtbij komen samen in deze afwisselende en kleurrijke voorstelling.

Scholieren
In het kader van Amersfoort 750 bezoeken van 11 tot en met 20 mei vierduizend Amersfoortse scholieren van 8 tot 16 jaar met school deze speciale voorstelling. Vooraf besteden de scholen in de les al aandacht aan de voorstelling. Stichting Dans in School verzorgt dansworkshops op de scholen. Muziek en dans geeft leerlingen met een verschillende achtergrond de mogelijkheid om zonder woorden te laten zien wat hen bezielt. In de workshops komen allerlei dansstijlen aan bod.

Familievoorstelling op 17 mei
Om ook anderen de gelegenheid te geven deze bijzondere voorstelling te bezoeken zijn er op zondag 17 mei twee familievoorstellingen. De voorstellingen beginnen om 14.30 en 19.30 uur. Kaarten zijn, voor een bedrag van ¤ 7,50 per persoon, te bestellen bij De Flint, www.deflint.nl, (033) 422 92 22.

Internationaal Danstheater voor de Jeugd
Het Internationaal Danstheater is het enige professionele dansgezelschap ter wereld dat muziek en dans uit alle windstreken brengt en zich niet beperkt tot materiaal uit één land of regio. Het Internationaal Danstheater voor de Jeugd laat publiek vanaf 8 jaar op een toegankelijke en aansprekende manier kennismaken met de rijke (dans)cultuur van verschillende volken. Meer informatie: www.intdanstheater.nl.

Amersfoort 750
Amersfoort heeft 750 jaar stadrechten. Dat is reden voor een grandioos feest van 21 maart tot en met 12 september. Een grote variatie aan festiviteiten kleurt de stad. Kijk voor informatie over het programma op www.amersfoort750.nl.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort