Tom Coronel

16 Mei 2009
Tom Coronel sensationeel derde in kwalificatie Pau

Tom Coronel heeft vandaag een sensationele derde tijd neergezet in de kwalificatietraining voor de eerste WTCC race in Pau. De Nederlander was het hele weekend al snel in zijn door SUNRED Engineering geprepareerde SEAT Leon TFSi. Met zijn derde tijd liet hij niet alleen zijn collega privé rijders ver achter zich, maar ook de SEAT Sport fabriekscoureurs. Coronel was zelfs de enige SEAT coureur in de Q2 kwalificatie voor de beste 10. De fabrieks BMW's van respectievelijk Andy Priaulx en Augusto Farfus waren de enigen die in de slotfase nog onder de tijd van Coronel doken.

Mogelijk heeft SEAT Sport na de diskwalificatie van Tiago Monteiro in Marrakech het zekere voor het onzekere genomen en de turbodruk van de TDI's iets teruggeschroefd. Onlangs kwam aan het licht dat SEAT gebruik heeft gemaakt van een maas in de regelgeving waarbij er sprake was van een variabele tolerantie van de turbodruk. De protesten van BMW in Marokko hebben in ieder geval de tongen flink losgemaakt. Het gevolg was dat SEAT na de kwalificatietraining protest aantekende tegen het hele veld, met uitzondering van hun eigen turbo diesels. Inzet was het maximaal toegelaten toerental bij het terugschakelen. Het resultaat zal morgen op de startopstelling pas blijken, maar voralsnog zal Tom Coronel de eerste race met zijn oranje-witte SEAT Leon TFSi vanaf de tweede startrij aanvangen.

Uiteraard was Coronel uitgelaten na de kwalificatie. "De laatste kwalificatieronde was echt supervet! We zaten er vanaf de vrije trainingen al continu goed bij. Maar goed, dat zaten we twee weken geleden in Marokko ook. Gelukkig hadden we nu ook de scherpte om dit in de kwalificatie door te zetten. In Q1 leek het nog even flink fout te gaan toen ik de gespinde Lada van Jaap van Lagen raakte en mijn voorkant flink beschadigde. Ik kon hem absoluut niet meer ontwijken en ik ging er vol in", aldus Tom. Gelukkig voor Tom had hij zijn snelste tijd, die hem in Q2 zou brengen, al neergezet. Vervolgens was het voor het SUNRED team zaak om de auto van de Nederlander zo snel mogelijk weer op te lappen voor de Q2 sessie. Dat lukte wonderwel en Coronel kon in Q2 dan ook weer volop aan de bak. "Ik stond lange tijd op de eerste plaats, maar uiteindelijk waren Priaulx en Farfus nog iets sneller. Hoe dan ook Q2 halen is al fantastisch en de tweede startrij al helemaal super. Ik kan niet anders dan de mannen van SUNRED Engineering nogmaals enorm bedanken voor hun inspanningen om de auto weer tip top in orde te krijgen voor Q2. We zullen er alles aan doen om deze lijn morgen door te zetten", aldus Tom Coronel na afloop.