Politie Limburg-Noord

Acht aanhoudingen en 250 boetes uitgeschreven bij controle A73


Datum: 17-05-2009
Tijd bericht: 08:34
Plaats: Venray
Bij een uitgebreide Crimecontrole op de A73 ter hoogte van tankstations De Romeinse Put en De Wuust zijn in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 mei door de politie in totaal acht aanhoudingen verricht en 250 boetes uitgeschreven. De controle duurde van 21.30 uur tot 05.00 uur waarbij alle verkeer in noordelijke en zuidelijke richting werd gecontroleerd. Alle voertuigen en inzittenden werden onder meer gecontroleerd op openstaande boetes en belastingen, gestolen voertuigen, gestolen goederen, het gebruik van alcohol en de aanwezigheid van drugs. Daarnaast werd er ook gecontroleerd op het dragen van de gordel, deugdelijke verlichting en voertuigtechnische mankementen. Een speciaal afgerichte speurhond werd ingezet om verdovende middelen op te sporen. De controle is uitgevoerd door de politie van het district Venray in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, de Belastingdienst, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), Veilig Verkeer Nederland (VVN), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), het Verkeershandhavingsteam, de Parketpolitie, de Vreemdelingenpolitie, het Openbaar Ministerie en een speurhondengeleider. In totaal werden ongeveer 115 medewerkers ingezet.

De politie controleerde onder meer op de aanwezigheid van gestolen goederen. Met behulp van een ultraviolette lamp werd gekeken of de spullen gemerkt waren met SelectaDNA. SelectaDNA is een nieuw middel tegen woninginbraken. Het product bestaat uit een voor het blote oog onzichtbare onschadelijke vloeistof met een uniek DNA, waarmee waardevolle spullen gemarkeerd kunnen worden. Het DNA gaat in kieren en putjes zitten en is onmogelijk voor 100% te verwijderen. De vloeistof licht op zodra het beschenen wordt met Ultra Violet licht. Met SelectaDNA gemerkte bezittingen zijn voor de politie snel te herkennen en eenvoudig tot de eigenaar te herleiden. SelectaDNA is in mei 2008 voor het eerst in Nederland geĂŻntroduceerd in de Venrayse wijk het Brukske in het kader van het anti- woninginbraken project Waak voor Inbraak. Zie voor meer informatie www.waakvoorinbraak.nl

Er is 2 keer een rijbewijs ingevorderd ivm snelheid, namelijk voor respectievelijk 181 en 182 kilometer per uur. Verder zijn 11 mensen proces-verbaal aangezegd in verband met het overtreden van artikel 8 van de WvW. Hoogst gemeten was 565 ugl. Bij een van deze bestuurders is een bloedproef afgenomen omdat het vermoeden bestond dat deze bestuurder een rijtuig bestuurde na drugsgebruik.

De belastingdienst heeft op 22 voertuigen beslag gelegd waarvan er 14 zijn afgesleept. De hoogste openstaande belastingschuld betrof 70.000 euro. Er zijn 18 personen staande gehouden welke nog openstaande boetes hadden. Hiervoor werd een totaal bedrag van 2600 euro geind. Tevens is er 3 keer een kleine gebruikershoeveelheid drugs inbeslag genomen.