Gemeente Nijmegen

Zilveren Erepenning voor Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor

17/05/2009

De Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor ontvangt zondag de Zilveren Erepenning voor haar culturele verdiensten voor de stad Nijmegen in de afgelopen 150 jaar.

In de nazomer van 1859 achtten enkele Nijmeegse jongelui de tijd rijp een poging te wagen tot vorming van een nieuw, profaan en interconfessioneel mannenkoor. De Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor werd opgericht en is daarmee een van de vijf oudste koren van Nederland. Al direct na de oprichting nam het koor in het culturele leven van de stad Nijmegen een belangrijke plaats in. Op 8 augustus 1865 gaf het koor voor het eerst acte de presence op een voor de stad belangrijke dag: de opening van de spoorweg Nijmegen-Kleve. Bij veel belangrijke bijeenkomsten zoals dodenherdenkingen heeft het koor opgetreden. Ook zong het koor bij de carnavalsmis.

Het koor heeft een groot aantal internationale prijzen gewonnen. Ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan ontving de vereniging in 1909 het predicaat Koninklijk. Van 1949 tot haar overlijden in 2004 was Hare Majesteit Koningin Juliana beschermvrouwe van het koor.

De rijke historie en de daarbij behorende tradities vormen een stevig fundament onder het hedendaags Nijmeegs Mannenkoor. Momenteel, aan de vooravond van haar 150-jarig bestaansjubileum, telt het koor meer dan 100 zangers. Het koor verzorgt concerten in binnen- en buitenland. Recente optredens in Europa vonden plaats in Grimsby, York, Wenen, Regensburg, Parijs (Notre Dame), Straubing, Münster, Bremen, Antwerpen, Gent en Val Dieu.

Samen met dirigent Dion Ritten streven de zangers naar verbetering van de koorklank en uitbreiding van het repertoire. Dit repertoire is gevarieerd van stijl en wordt uitgevoerd in meerdere talen. Het omvat niet alleen originele mannenkoormuziek, maar ook opera-, operette- en musicalmuziek. Ter bevordering van de instroom van jongere zangers organiseert het Nijmeegs Mannenkoor jaarlijks een eigen koorschool.

Op zondag 17 mei om 15.15 uur reikt burgemeester Thom de Graaf de Zilveren Erepenning uit tijdens de jubileumviering ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan in de St. Stevenskerk.