Landelijk Aktie Komitee Scholieren

LAKS opent 22e editie eindexamenklachtenlijn

Met de start van het Centraal Schriftelijk Eindexamen opent het LAKS op maandag 18 ook de eindexamenklachtenlijn. Het is al het 22e jaar dat eindexamenkandidaten met hun klachten bij het LAKS terecht kunnen. Vorig jaar is een totaal van 83.000 klachten binnengekomen. De piek beleefde de klachtenlijn in 2007: 92.000 klachten.

Ook dit jaar verwacht het LAKS de nodige telefoontjes te krijgen. Met klachten over de organisatie of overlast op scholen gaan de scholieren die de klachtenlijn bemannen direct aan de slag. Mogelijke fouten in de examens worden gecontroleerd en doorgegeven aan de CEVO (Centrale Examencommissie Vaststelling Opgaven). Het totale aantal klachten per vak wordt altijd vergeleken met het klachtenaantal van eerdere jaren. Op die manier kan gekeken worden of het niveau van het examen verschilde van dat van eerdere jaren. "Deze statistieken geven wij achteraf door aan de CEVO en het Cito. De norm om het cijfer te bepalen, kan dan worden aangepast. Het heeft dus altijd zin om te klagen", aldus coördinator Mara Soekarjo.

Dit jaar zal op het havo de eerste lichting eindexamenkandidaten in de vernieuwde tweede fase examen afleggen. De inhoud van elke examens is veranderd en ook de slaag-zak-regeling is aangepast. Soekarjo: "In deze vernieuwde situatie moet je bij twee onvoldoendes compenseren met twee zevens, zodat je gemiddelde een 6,0 is. Deze compensatieregeling was er in de oude tweede fase nog niet."

Voor veel vmbo-ers zijn de eindexamens al enige tijd bezig. Negentig procent van de vmbo-scholen heeft ervoor gekozen de algemene vakken digitaal te examineren. Deze examens mogen zij zelf inplannen in de periode van 6 april t/m 5 juni. "Een groot voordeel van dit flexibel examineren is dat de scholen veel meer vrijheid krijgen in het inplannen van hun jaarrooster. De examens hoeven niet per se in tien dagen afgenomen te worden, wat de stress van eindexamenkandidaten behoorlijk kan reduceren.", zegt Soekarjo.