KNHS


Jos Lansink wint Grote Prijs van La Baule
17 mei 2009
Angelique Hoorn - O'Brien

Hoorn door weigering zesde

LA BAULE (KNHS) - Angelique Hoorn (Wanneperveen) en Blauwendraad's O'Brien plaatsten zich met nog zeven combinaties voor de barrage van de Grote Prijs van La Baule, die met 200.000 euro was gedoteerd, waarvan 66.000 euro voor de winnaar. Toen de amazone als vijfde starter in de barrage vertrok was er nog niemand foutloos. Hoorn weet dat haar goedgekeurde dekhengst heel snel is en stuurde hem af op de derde hindernis, een eenvoudige steilsprong. Wat O'Brien nooit doet deed hij nu. Hij weigerde, en in plaats van het huzarenstukje van 2002 te herhalen (toen won ze hier met Hascal) tuimelde ze naar de zesde plek, die haar slechts 10.000 euro opleverde. De zege ging naar de Belgische Nederlander Jos Lansink met Spender S, die Malin Baryard met H&M Actrice naar de tweede plaats verwees.

"Ik weet werkelijk niet waarom Blauwendraad's O'Brien opeens keer weigerde. Ik reed de scheef op de rijrichting staande steilsprong wel scherp aan, maar niet zo dat ik het hem onmogelijk maakte om er overheen te springen. Natuurlijk wist ik dat er voor mij nog niemand foutloos was geweest, maar ik wilde gewoon mijn eigen rondje rijden: Foutloos en snel, zonder te veel risico's aan te gaan. Op de eerste twee hindernissen van het barrageparcours sprong de hengst super, en dan ineens die stop. Ik zou graag willen weten wat er zich in zijn hoofd heeft afgespeeld om te stoppen. Aan de andere kant ben ik heel erg blij dat hij alle palen in de ondersteuning heeft laten liggen, maar dat is op dit moment niet meer dan een schrale troost", vertelde Angelique. Na de weigering, die heel veel tijd kostte, kwam Hoorn met maar liefst elf strafpunten voor het overschrijden van de tijd aan de meet, waarbij de vier van de weigering nog eens opgeteld moesten worden.

In het barrageparcours waren weinig mogelijkheden om ergens binnendoor te rijden, dus moest de tijdwinst geboekt worden in de wendingen. Dat probeerde ook de Amerikaanse Ashlee Bond met Cadett. Maar zij wendde zo kort, dat de graszoden onder de hoeven van het paard wegschoven en de combinatie daardoor ten val kwam. De vijf maanden zwangere Zweedse Malin Baryard, die direct na Hoorn startte, deed het met de 10-jarige Actrice rustig aan en nam nergens risico, omdat zij wist dat ze met een foutloze rit in ieder geval tweede zou worden en die tweede plek was goed voor 40.000 euro.
Jos Lansink, die in 1998 al eens - toen nog als Nederlander - met Carthago deze Grote Prijs wist te winnen, had gezien dat de tijd van Baryard langzaam was. "Ik weet dat Spender S in vorm is. Drie weken geleden was ik derde met hem in Lummen en op vrijdag hadden we in de landenwedstrijd twee foutloze rondes. Ook in deze wedstrijd gaf hij me een heel goed gevoel, vandaar dat ik in de barrage als laatste starter foutloos wilde blijven en iets onder de tijd van Malin wilde duiken. Dat lukte heel goed en daar ben ik blij mee", aldus Lansink, die normaal gesproken met twee verschillende paarden de landenwedstrijd en de Grote Prijs rijdt. "Cumano heb ik voor het eerste meegenomen en die is nog niet klaar voor dit werk, vandaar dat ik in beide wedstrijden een beroep heb gedaan op Spender S", aldus Jos. Lansink won, voor de Zweedse Malin Baryard, terwijl de Duitser Marcus Ehning met Noltes Küchengirl derde werd. De combinatie, die misschien wel de snelste van het deelnemersveld is, maakte een springfoutje op de eerste van de dubbel en dat was exact dezelfde hindernis waarop ook Olivier Guillon met Lord de Theize als eerste starter in die barrage een foutje maakte, waardoor hij vierde werd. Kevin Staut, ook voor Frankrijk rijdend met Kraque Boom, werd vijfde dankzij twee springfouten.

De Grand Prix kende een iets vreemd verloop. Er waren veertig starters en na 13 starters waren er al vijf foutloze combinaties, terwijl er het er uiteindelijk zeven werden. Onder de combinaties die met één fout aan de meet kwamen Albert Zoer (Echten) met Sam en Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Exquis Oliver Q. Beide ruiters maakten een fout op dezelfde steilsprong. "De bodem was daar niet al te best en dan zet de parcoursbouwer daar ook nog een steilsprong met een hoogte van 1.55 m. neer! Daarbij was de hindernis daarvoor een behoorlijke triplebar, waarop je altijd een 'dode landing' krijgt en dan moest je ook nog eens kiezen tussen een grote vijf of een kleine zes", aldus bondscoach Rob Ehrens.

De Belgische ruiter Philippe Lejeune, die zaterdag een keiharde landing had in de Derby, crashte nu met Vigo D'Arsouilles in de middelste van de driesprong. De Olympisch kampioenscombinatie Eric Lamaze (USA) met Hickstead liepen tegen een springfout aan op de steilsprong voor de sloot, waarop later in de barrage Hoorn de weigering kon noteren.

In de ochtenduren stuurde Albert Zoer zijn Uraya naar de vierde plek in een barrage, waarvoor zich maar liefst 23 van de 58 starters hadden geplaatst. Dezer wedstrijd werd gewonnen door de Zwitser Werner Muff met Luminos, maar nu stak de slechte bodem een stokje voor een Nederlands succes. Jeroen Dubbeldam gleed met zijn paard BMC Van Grunsven Whisper in een zeer scherp gereden wending onderruit, waardoor de combinatie niet alleen tegen een weigering aanliep, maar ook enorm veel tijd verloor. Daardoor eindigde Dubbeldam als 23ste.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.labaule-cheval.com

Uitslag Grand Prix:


1) Jos Lansink (Bel) - Spender S - 0 / 0 - 44.93
2) Malin Baryard-Johnsson (Zwe) - H&M Actrice W - 0 / 0 - 44.87
3) Marcus Ehning (Dui) - Noltes Küchengirl - 0 / 4 - 38.25 6) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien (v. Peter Pan) - 0 / 15 - 69.09
10) Albert Zoer (Echten) - Sam (v. Calvados) - 4 14) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Oliver Q - 4

Uitslag 1.45 m:


1) Werner Muff (Zwi) - Luminos - 0 / 0 - 33.53
2) Olivier Guillon (Fra) - Kikuyu du Coty - 0 / 0 - 33.71
3) Cian O'Connor (Ier) - Baloufina - 0 / 0 - 35.49
4) Albert Zoer (Echten) - Uraya (v. Farmer) - 0 / 0 - 36.02

Foto Angelique Hoorn met O'Brien door: Remco Veurink, www.melissen.net en www.jmint.eu