Ministerie van Economische Zaken

Nederland stimuleert samenwerking met Zuid-Afrika en Mozambique

17 mei 2009

Tijdens de economische missie van staatssecretaris Heemskerk en minister Koenders naar Zuid-Afrika en Mozambique zijn verschillende overeenkomsten getekend om de samenwerking tussen bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen te stimuleren. Heemskerk is blij met deze concrete resultaten, maar benadrukt dat het niet alleen om contracten gaat. 'Nederlandse ondernemers hebben afgelopen week vooral nieuwe contacten kunnen leggen. In Zuid-Afrika hebben bijvoorbeeld meer dan driehonderd matchmakingsgesprekken plaatsgevonden. Juist dat is belangrijk, want die contacten leiden uiteindelijk tot contracten voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.'

In Johannesburg ondertekende het Nederlandse bedrijf Wavin een overeenkomst met de stad die tot doel heeft om minder water weg te laten lekken. Door onder meer lekkages heeft de stad namelijk te maken met een waterverspilling van zestig procent.

Water

Heemskerk schonk in Johannesburg een zuiveringsinstallatie van Norit aan de non-gouvernementele organisatie Ecolink. Zij zullen met behulp hiervan naast schoon drinkwater, voorlichting geven over de zuivering van water en de toegang tot schoon drinkwater door scholen, ondernemers, waterleidingbedrijven en met name plattelandsgebieden. Het bedrijf Hencon, gespecialiseerd in de productie van aluminium transportmiddelen, wist een overname van een onderzoekscentrum af te ronden, onder meer om daarmee de gevolgen van de economische crisis te verminderen.

Transportmarkt

Bij de ontwikkeling van de haven van Saldanha, ten noorden van Kaapstad, gaat Nederland een rol spelen. Daarvoor is een overeenkomst getekend tussen de gemeente Saldanha en de Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd in Zuid-Afrikaans Nederlandse Kamer van Koophandel. Heemskerk heeft in Johannesburg nieuwe contacten gelegd bij Transnet, de grootste speler op de transportmarkt in Zuid-Afrika. Deze kennismaking wordt in toekomst vervolgd door vervolggesprekken voor Nederlandse bedrijven. Zij bezitten de juiste kennis en technologie om transport in Zuid-Afrika, ook met het oog op de WK2010, te moderniseren.

Mozambique

Het kenniscentrum International Water and Sanitation Centre (IRC) ondertekende in de hoofdstad van Mozambique, Maputo, de intentieverklaring om samen met de overheid van Mozambique te werken aan verder ontwikkelingen op het gebied van water. De samenwerking zal zich vooral richten op de bestrijding van corruptie en het verbeteren van de duurzaamheid in de districten van Mozambique. Ten slotte wist Tellco Europe Group met behulp van de matchmakingsgesprekken de eerste order voor lantaarnpalen op zonne-energie overeen te komen.