Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


Eerste overwinning voor Willem Hut in Almere


Al acht jaar A-rijder, maar nog nooit zag Willem Hut (26) zijn naam bovenaan de uitslagenlijst van een skeelerwedstrijd staan. De Groninger won vandaag in Almere zijn eerste marathon ooit, de vijfde etappe van de Univé World on Wheelscompetitie. Op 20 seconden afstand besliste Roy Boeve de sprint om de tweede plek vóór Mark Horsten.


Willem Hut (Gibo-Raps) was weggereden uit een kopgroep van zes. Dat hij geen sprinter is, is bekend. Hij stond de afgelopen jaren geregeld op het erepodium, maar nog nooit op het hoogste schavotje. "Ofwel ik kon niet alleen wegkomen, ofwel ik schatte de situatie verkeerd in. Er was altijd wel wat. En tegenwoordig train ik helemaal niet meer op de sprint," aldus de blijde winnaar.
Toen Willem Hut in de laatste kilometers van de 40 demarreerde, bleef de rest van de kopgroep elkaar aankijken. "Ik kon niet. Ik was nog kapot van gisteren," verklaarde Mark Horsten, doelend op de zware Klim van Steenwijk. Het is dit seizoen Horstens eerste podiumplaats. Vorig jaar, op het NK, werd hij op hetzelfde parcours in Almere ook derde.


De hoopvolle blikken werden gevestigd op iemand die het wel zou kunnen, Roy Boeve. Maar die had op zijn beurt weer 'geen zin' om het gat dicht te rijden voor de twee Powerplayploeggenoten Crispijn Ariëns en Gerwin Smit. "Willem Hut heeft verdiend gewonnen. Hij heeft hard gewerkt," aldus Boeve, die al vooruitkijkt naar het NK marathon op de weg, 6 juni in Julianadorp, waar hij zijn zinnen op gezet heeft. De vijfde en zesde man in de kopgroep waren Frank Fiers (Univé-Stouwdam) en Jouke Hoogeveen (Choose2Achieve). De laatste had zijn meeste energie al gegeven in de rondenlange achtervolging om in zijn eentje bij de kopgroep te komen.


In het klassement gaat de Fransman Pascal Briand (Skatemill-Powerslide) aan de leiding.


Dames (25 km)


Bianca Roosenboom boekte haar eerste overwinning op de weg dit seizoen. De Kampense won de eindsprint vóór CadoMotusploeggenote Brooke Lochland en Anniek ter Haar (Bemog/Powerslide). "Mijn lange afstanden zijn erg verbeterd," aldus Roosenboom, die haar carrière begon als sprintster.
De vrouwen gingen na 25 km in een grote groep op de eindstreep af. Er waren in het laatste deel van de race ontsnappingspogingen geweest van Nienke Stenekes, natuurijskampioene Carla Zielman en Jolanda Langeland.
In het klassement leidt Anniek ter Haar. De Groningse heeft nog geen zege op haar naam staan, maar sprokkelde met regelmatige uitslagen en in de tussensprints tot nu toe de meeste punten bij elkaar.


Beloften, C1-rijders en junioren jongens (30 km)


Roy Mulder was de snelste bij de beloften. De rijder uit Wijdewormer was in de voorlaatste ronde gedemarreerd en hield op de streep nog juist genoeg over op Vlaming Sander Corne, die tweede werd. Junior Maurice Vriend finishte als derde. Ze kwamen vanuit het peloton net te laat om Mulder terug te pakken.
Daarvóór was er een tijdlang een veelbelovende kopgroep geweest, bestaande uit Erik Valent, Maurice Vriend, Bram Versteeg, Angelo van der Zwan, Roderick van Zuylen en Kevin Floris. Hans Peschier moest hen voortijdig laten gaan. De eerder op de dag verregende weg was inmiddels aardig opgedroogd.


Masters (20 km)


Jacob Drenth werd bij de masters beloond met de overwinning na een lange solo-ontsnapping. De man uit Oostwold kreeg 19 seconden voorsprong, maar in de slotfase leek het peloton terug te komen. Drenth had echter genoeg marge.
Bauke Thijsseling eindigde evenals gisteravond in Steenwijk tweede, René van der Meulen (winnaar in Steenwijk) als derde.
De veteranen moesten rijden op een natte weg.


Uitslagen en klassementen:


http://www.skatebond.nl:80/renl_klassementen/index.php, klik op 'Landelijke klassementen', 'Univé World on Wheels' en de plaatsnaam.


Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Karin Verhoef, tel. 0348-415759 of 06-57379295, e-mail karinverhoef@hetnet.nl.