Amsterdam RAI

Persbericht

57% meer bezoekers op hedendaags kunstevenement in Amsterdam RAI

RECORDAANTAL VAN 23.982 BEZOEKERS OP 25e ART AMSTERDAM

Amsterdam, 17 mei 2009 - Art Amsterdam heeft een recordaantal van 23.982 bezoekers getrokken, dat is een stijging van maar liefst 57% ten opzichte van de 15.238 bezoekers van vorig jaar. Ook is er goed verkocht. In totaal is er ruim ¤ 5 miljoen euro omgezet, dit is een gemiddelde omzet van ruim ¤ 40.331,- per galerie. De kunstverzamelaars- en liefhebbers die tussen 13 en 17 mei jl. Art Amsterdam bezochten, waren enthousiast over de unieke opzet met de solo's bij elke galerie. "Alle 120 deelnemende galerieën brachten een solotentoonstelling, waardoor de bezoekers een breed en goed beeld krijgen van het werk van één kunstenaar. Dat werd gewaardeerd door de bezoekers, en werkte bovendien ook goed voor de galeriehouders die over het algemeen goed hebben verkocht", aldus Anneke Oele, scheidend directeur van Art Amsterdam.

Tevreden galeriehouders
Opmerkingen van de deelnemers onderstrepen deze positieve geluiden over het aantal en de kwaliteit van de bezoekers, over de opzet met solotentoonstellingen en de goede omzet. Hidde van Seggelen uit Londen was tevreden over het unieke soloconcept. "Ik heb veel verkocht van mijn solokunstenaar Andy Holden, waaronder een grote installatie aan een bedrijfscollectie. Maar ook andere grote werken aan nieuwe klanten; het was voor mij dan ook een goede beurs met een goede sfeer." Galeriehouder Rob de Vries uit Haarlem verkocht maar liefst 28 werken van zijn solokunstenaar Jan Maarten Voskuil. "Niet alleen aan bestaande klanten, maar ook aan veel nieuwe klanten." Roland Janssen van Galerie Willy Schoots uit Eindhoven trok veel aandacht met zijn solo van Armando, "waarvan ik een aantal werken verkocht aan bekende verzamelaars maar er lopen ook nog een aantal interessante zaken met geheel nieuwe verzamelaars." Joao Ferreira Gallery uit Kaapstad is enthousiast over de energie die op Art Amsterdam voelbaar was. "Mijn werk werd goed ontvangen bij de Nederlandse curatoren en verzamelaars, onder wie een aantal nieuwe verzamelaars waaraan ik ook goed heb verkocht. Dat is altijd belangrijk op een kunstevenement."

Winnaar Thieme Art Award 2009
De Thieme Art Award, de prijs voor de meest veelbelovende jonge kunstenaar, is op woensdag 13 mei tijdens de opening van de 25e Art Amsterdam uitgereikt aan Gijs van Lith (1984, Nederland) van Galerie Bart. "Een onvervalste schilder bij wie verf door het lichaam stroomt", aldus de jury die bestaat uit voorzitter Wim van der Beek (kunstrecensent), Marja Bosma (conservator moderne kunst van het Centraal Museum Utrecht) en Han Steenbruggen (directeur-conservator Museum Belvédère in Heerenveen). Zij kozen de winnaar uit vijf genomineerden die werden geselecteerd uit 60 inzendingen. De prijs, beschikbaar gesteld door de Thieme Grafimedia Groep, bestaat uit het produceren van een catalogus van het werk van Van Lith en een solostand op Art Amsterdam 2010 waarin deze catalogus wordt gepresenteerd.

Art Amsterdam vindt volgend jaar plaats van woensdag 26 tot en met zondag 30 mei 2010. Meer informatie is te vinden op www.artamsterdam.nl

---
Noot voor de redactie /