Gemeente Dongeradeel


Informatieavond omgevingsrisico's Dokkum

De gemeente Dongeradeel organiseert op 18 mei samen met Brandweer Fryslân een informatiebijeenkomst voor bewoners over omgevingsrisico's.

Drie thema's
Op deze avond staan drie thema's centraal:

1. de locatie en eigenschappen van omgevingsrisico,
2. wat doen de overheid en bedrijven om risico's zo klein mogelijk te maken en

3. wat kunnen of moeten bewoners zelf doen en wat vooral ook niet.

Informatie voor inwoners belangrijk
Aanleiding voor de bijeenkomst zijn de uitkomsten van een enquête die de gemeenten Achtkarspelen, Dongeradeel en Brandweer Fryslân onder de inwoners van Kootstertille, Surhuisterveen en Dokkum hebben gehouden. In deze enquête werden vragen gesteld over de beleving van omgevingsrisico's en welke informatie de inwoners daarover belangrijk vinden. Van de 270 respondenten (uit 1.800 verzonden enquêtes) gaven ongeveer 70 personen aan belangstelling te hebben voor een informatiebijeenkomst over omgevingsrisico's. Specifieke onderwerpen waar ze op een bijeenkomst meer over zouden willen horen, waren:
* communicatie over de controle van bedrijven door de gemeente
* brandgevaar

* omgevingsrisico's algemeen

* enkele bedrijven die met naam genoemd zijn, zoals Enna Aerosol

Aanmelden
Mensen die zich hebben opgegeven, hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Andere geïnteresseerden zijn ook van harte welkom. Zij kunnen zich voor deze bijeenkomst aanmelden bij Diny Pestman via e-mail: d.pestman@dongeradeel.nl. Ook in Kootstertille en Suthuisterveen worden of zijn al informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Uitkomsten enquête
Inwoners uit Dokkum blijken niet uitzonderlijk ongerust over omgevingsrisico's. Ze zitten zelfs iets onder het Nederlandse gemiddelde. Ze ervaren criminaliteit, overstromingen en natuurgeweld als de drie belangrijkste risico's. Op nummer vier tot en met zes staan transport en opslag van gevaarlijke stoffen en verkeersveiligheid. Inwoners uit de onderzochte kernen willen graag via het plaatselijke of regionale huis-aan-huisblad over omgevingsrisico's geïnformeerd worden. Ook brieven, folders en website van de gemeenten worden gewaardeerd, naast Omrop Fryslân. Mensen wensen niet overvoerd te worden met informatie. In beginsel is één keer per jaar voldoende, tenzij er iets bijzonders in de buurt gebeurt. Bijvoorbeeld de komst van een bedrijf dat met gevaarlijke stoffen werkt.

De ondervraagden vinden dat zowel de gemeenten als de risicobedrijven verantwoordelijk zijn voor een veilige leefomgeving. Slechts een derde deel van de respondenten is echter van mening dat de gemeente risicobronnen (bedrijven en inrichtingen) goed controleert. Driekwart van de mensen wil daar meer informatie over. Dit komt overeen met het feit dat veel mensen (80% van de respondenten) informatie verlangen over wat de gemeente precies doet om rampen te voorkomen. Een derde van de ondervraagden vindt dat ze zelf de verantwoordelijkheid heeft naar informatie over risico's te zoeken. En ongeveer 30% van de mensen vindt zich `zelfredzaam', ofwel weten wat ze bij een ramp moeten doen. Veel mensen blijken het zogeheten basisscenario bij een ramp "Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet de radio aan" wel te kennen. De ondervraagde mensen vinden dat zowel de overheid als het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor het verstrekken van informatie.