Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Prof.dr. C.B.G. Langeveld

Titel oratie
Het economisch drama van de podiumkunsten

---

Leerstoel:
Bijzonder hoogleraar Economie van de podiumkunsten vanwege de Stichting Economie van de Podiumkunste

Datum
18 mei 2009 16:00

---

Locatie:
Woudestein, aula

---

Faculteit
Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen (FHKW)

Meer variatie in bedrijfsvoering podia

Podia kunnen leren van ontwikkelingen in andere sectoren van de economie

Er zou meer variatie moeten komen in de manier waarop podia worden geëxploiteerd. Alleen dan kan worden vastgesteld hoe podia optimaal de belangen kunnen dienen van de podiumkunsten, van het publiek en de publieke kosten. Dat stelt prof.dr. Cees Langeveld in zijn oratie `Het economisch drama van de podiumkunsten'. Hij aanvaardt op maandag 18 mei 2009 het ambt van bijzonder hoogleraar Economie van de podiumkunsten in de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen. De leerstoel is ingesteld een gelijknamige stichting, onder meer gesubisideerd door de VandenEnde Foundation.

In zijn oratie gaat Langeveld in op wat podia kunnen leren van ontwikkelingen in andere sectoren in de economie. Zijn er varianten voor het podiumwezen die kunnen worden uitgeprobeerd? Wat kunnen de podia leren van structuren in het buitenland? Langeveld propageert het entameren van nieuwe organisatiestructuren zoals vergaande samenwerkingsverbanden tussen gelijksoortige podia in de vorm van bijvoorbeeld coöperaties, het ontwikkelen van podiumbeleid op regioniveau en het wetenschappelijk volgen ervan. Op die manier kan kennis worden ontwikkeld hoe de doelstellingen van de podiumkunsten beter kunnen worden gerealiseerd.

De stichting Economie van de Podiumkunsten, met als belangrijke subsidiënt de VandenEnde Foundation van Joop en Janine van den Ende, heeft de bijzondere leerstoel ingesteld. Langeveld richt zich op het bewerkstelligen en verbeteren van de economische fundering van het denken over podiumkunsten met mogelijke consequenties voor het gemeentelijke, landelijke en internationale beleid hiervoor, en voor de bedrijfsvoering van podia en de productie ervan.