Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Aardse hotspot gebrekkig in beeld

12 mei 2009

De mantel van de aarde, gelegen onder de aardkorst, is dé plek voor het bestuderen van interessante geologische processen. Terwijl wij ons argeloos over de aardkorst bewegen, is het onder ons een broeierige wereld van circulerende aardlagen. Pas bij aardbevingen en vulkaanuitbarstingen komen wij met deze verhitte aardlagen in contact. Het is daarom belangrijk inzicht te hebben in de eigenschappen van de aardmantel. Deze kunnen in beeld gebracht worden door middel van seismische golven. Echter, de technieken daarvoor schieten nog op verschillende punten tekort. Dit toont NWO-onderzoeker Ebru Bozdag aan in haar proefschrift. Ze promoveert op 18 mei aan de Universiteit Utrecht.

Seismische golven worden veel gebruikt om de aardmantel in beeld te brengen. Ze worden opgewekt door aardbevingen en geregistreerd door meetapparatuur. Vervolgens worden de eigenschappen van de seismische golven omgezet in een afbeelding van de geologische structuur van de aardlaag. Bozdag gebruikte 3D-simulaties van seismische golven om de betrouwbaarheid van deze afbeeldingen te testen. Hierbij heeft ze zich specifiek gericht op tomografische afbeeldingen. Dit zijn afbeeldingen waar de mantel in een 3D-doorsnede wordt weergegeven. De manteltomografie, zoals die nu wordt ingezet, is nog verre van perfect.

Schokkende imperfecties

Metingen aan de mantel worden beïnvloed door de bovenliggende aardkorstlaag. Hiervoor wordt na de metingen gecorrigeerd. Uit het onderzoek van Bozdag blijkt dat deze correctie door onnauwkeurigheden alsnog tot verkeerde gegevens kan leiden, waardoor de interpretatie van de metingen niet juist is. Het resultaat is een verkeerde weergave van de mantel. De aangetoonde imperfecte correcties voor de korstlaag zijn schokkend. Eigenschappen die voorheen aan de mantel zijn toegekend, lijken nu slechts het resultaat van deze verkeerde correcties. Bozdag is de eerste die deze problemen, dankzij verbeterde computerfaciliteiten, met simulaties heeft aangetoond.

De problemen zijn te verhelpen door niet meer voor de korst te corrigeren, maar de mantel en de korst samen te meten en de 3D-golfsimulaties in te zetten als controletool. Deze technieken zijn niet alleen te gebruiken voor het bestuderen van de aardmantel, maar kunnen ook op kleinere schaal gebruikt worden. Het hebben van een accuraat beeld van de aardstructuur is van groot belang. Het geeft, naast inzicht in de geologische evolutie van de aarde, ook meer informatie over het ontstaan van aardbevingen.

Het onderzoek van Bozdag vond plaats binnen het project SPICE van de Europese Unie en het NWO Vici-project 'Quantitative Seismology: Toward a New Understanding of Earth's Deep Interior'. Bozdag zal dit onderzoek vervolgen met een post-doc aan Princeton University. Ze wil zich hierbij met name richten op de Marmara-regio in Turkije, een risicogebied voor aardbevingen.

..............................

Meer informatie:

* Ebru Bozdag (Universiteit Utrecht)

* t.: +31 (0)30 253 5085, bozdag@geo.uu.nl
* promotiedatum: 18 mei

* promotor: Prof. dr. J. Trampert

laatst gewijzigd op 12 mei 2009